Книга за Васил Левски и Стефан Стамболов представят в Каварна

Изданието е изследване върху непубликувани факти за двамата велики българи

Размер на шрифта: a | a | a 17:45 03 март 2014
Автор: ДТ
Книгата „Нови факти за Васил Левски и Стефан Стамболов“ ще бъде представена от 17.30 ч. на 25 февруари в Художествената галерия “Христо Градечлиев” в Каварна. Автор е Николай Иванов. Изданието представлява едногодишно изследване за непубликувани факти и документи за Васил Левски и Стефан Стамболов, съобщават от Община Каварна.
Книгата хвърля нова светлина около обстоятелствата, свързани с откритото съкровище от комитетски пари в Поплукановата къща в Ловеч през 1973 г. на 30 см дълбочина, съдържащо 1364 златни монети на днешна нумизматична стойност няколко милиона лева.
Заплетеният спор на Левски с ловешките дейци за присвоените от председателя пари, превърнал се във възел, който не може да бъде разсечен до ден днешен от историците. Чрез научни изследвания и публикации, експертни мнения на специалисти, както и спомени на техническия ръководител на строителния обект Ц. Петкова се изяснява подробно откриването на комитетските пари. Експертните оценки изясняват в какво точно са били поставени монетите. Изяснява се и деня – 15 юли 1878 г., когато най-вероятно са били закопани. След Освобождението Стефан Стамболов поставя въпроса за запазване архивното наследство на Васил Левски. Читателят може да се запознае с пълния текст на писмото на И. Поплуканов до Стамболов, с което иска обесването на поп Кръстю.
Публикувани са снимки на арестувания вместо Васил Левски Васил Узунов от Беброво, на предателя на Апостола търновски търговец С. Карагьозов, който го разпознава пред следователите в търновския конак, както и снимка на Карагьозовата фабрика, където са ставали срещите на Васил Левски със С. Карагьозов и др. факти.
Николай Иванов е автор на книгите „Георги Измирлиев“, „Литургия за непокорните“, „Георги Обретенов“, „Смъртта идва в петък“, „Апостолските времена“, „Избранникът“, „Последните дни на Стефан Стамболов“ и „Едно пътуване на българи с Титаник“.
През 1987 г. романът „Апостолски времена“ е удостоен с трета награда на конкурса за литературни произведения в Пловдив, посветен на 150-годишнината от рождението на Васил Левски.

реклама
реклама
реклама
Каварна се включва в... Удари първият звънец в oбщина... 4,5 тона отпадъци са събрани при... Националните културни... Ученици от пет училища... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... Инициативата „Да изчистим... Кметът на Каварна бе гост на... Приемат заявления за топъл... На „Огнена фиеста Чиракман... Популярни комици гостуват със... Изложбата „Пътища на лятото“... Стотици слушаха хитове на „БГ... Венци и цветя пред паметника на... Каварна отдава почит на... Подобряват улична мрежа в... Повече руски туристи посрещат... Приключи десетата "Лятна... Подготвят второто издание на... Фестивал на старинната музика,... Почетоха жертвите на... Разследват съмнително падане... Приключенска Фото-Академия... Празникът на пъпеша в... „Баш майсторът” гостува в... Изложба на руската художничка... 140 деца са част от Плувно лято... Каварна и Шабла ни канят на...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.