Изложбата „Пътища на лятото“ гостува в каварненската галерия

Размер на шрифта: a | a | a 16:44 13 август 2018
Автор: ДТ
В Художествена галерия „Христо Градечлиев“ -Каварна днес от 18,30 ч. се открива изложбата „Пътища на лятото“- автори Ан дьо Колбер-Христофоров и Елена Панайотова.
Ан дьо Колбер-Христофоров е известна френска художничка, която ни представя света с ярки цветове в картини и гоблени. Родена е в Люк, Прованс, Южна Франция през 1936 г. и е потомка на  Жан-Батист Колбер, френски политик и финансов министър на Луи 14-ти. Живее и работи в Париж.
Участвала е в самостоятелни и групови изложби във Франция, САЩ, Южна Корея, Германия, Италия, Финландия, Белгия, Того, Габон, Русия, Япония, Албания, Бразилия. Носителка е на много международни награди, между които златен медал от Международния салон в Рим през 1989 г.; 1990 - награда на фондация Бернхайм, Париж; 1993 - Ротари Клуб, Ажен, Франция; 1993 - Сребърен медал - Международно дружество, Париж; 1995 - Почетен медал,Дружество за подпомагане на изкуствата и други. Ан дьо Колбер - Христофоров има многобройни участия в Салон на Независимите, Салон на Френските артисти, Салон на малкия формат, Салон на жените художнички.
Ан Христофоров признава, че за нея най-важно е да бъде свободна, за да може да рисува това, което вълнува душата й. „Да съзреш Земята, да пренесеш цветовете и тамяна от един друг свят, да вкусиш дъха на времето – то е все едно да чуваш безкрайните песни и крясъците на звездите, надбягващи се в небосвода на Вселената…”  - споделя френската художничка. Тя е майка на 4 деца и баба на 12 внука.
Омъжена е за българина проф. Боян Христофоров - един от известните специалисти по вътрешни болести и гастроентерология във Франция.
Елена Панайотова е родена в София през 1964 г., в семейството на художници. През 1989 г. завършва Художествена академия, специалност „Живопис“. Има над 25 самостоятелни изложби в България, Австрия, Германия, Македония, Франция и други страни, както и многобройни участия в групови изложби и проекти. Работи в областта на рисунката, обекта, инсталацията, живописта, фотографията.
„…Елена Панайотова е сръчна, находчива, експериментатор. Желанието й да твори явно е толкова завладяващо, че й е тясно в един коловоз. Тя винаги търси разнообразие, граничещо с хаотичност, но и педантично се вглежда в детайла. Работите й са подчинени на заобикалящата ни вещественост, сякаш сама за себе си, но заедно с това крият добре обмислени послания. В тях трепти жива емоция; трудно бихме ги подминали с безразличие….“ пише  за Елена Панайотова изкуствоведката Светла Петкова. ДТ
реклама
реклама
реклама
Националните културни... Ученици от пет училища... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... Инициативата „Да изчистим... Кметът на Каварна бе гост на... Приемат заявления за топъл... На „Огнена фиеста Чиракман... Популярни комици гостуват със... Стотици слушаха хитове на „БГ... Венци и цветя пред паметника на... Каварна отдава почит на... Подобряват улична мрежа в... Повече руски туристи посрещат... Приключи десетата "Лятна... Подготвят второто издание на... Фестивал на старинната музика,... Почетоха жертвите на... Разследват съмнително падане... Приключенска Фото-Академия... Празникът на пъпеша в... „Баш майсторът” гостува в... Изложба на руската художничка... 140 деца са част от Плувно лято... Каварна и Шабла ни канят на... С 4,2 млн. лв. подменят... Областният управител съди... Министър Ангелкова:... Наградиха най-добрите на Феста...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.