Храм „Св. Вмчк Георги” в Каварна с нови художествени календари за 2015 г.

Размер на шрифта: a | a | a 18:32 14 декември 2014
Ограничена серия календари за 2015 г. в стенен и джобен формат с изображения на храм „Св. Вмчк Георги” в Каварна са отпечатани и ще се разпостраняват безплатно, съобщават от църквата. Появата им е възможна, с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.
Това е 5-то издание от поредицата картички и календари с различни художествени изображения на храма. За първи път календар и картичка на църквата „Св. Вмчк Георги” са издадени през 2011 г., по случай нейната 175-годишнина. Тази година за календара е избрана картина на младия великотърновски художник Светозар Петров от галерия „Матея“.
Изданията на календари и картички с изображения на храма „Св. Вмчк Георги” са част от родолюбив проект, иницииран от Атанас Димитров, родом от Каварна. Целта на проекта е да събере и съхрани за идните поколения данни за емблематичния за града храм, както и да се привлече вниманието на обществеността върху историята на църквата, свещениците, служили в него през годините, ролята му на духовно и културно средище. Всички събрани материали - исторически данни, художествени изображения на храма, сведения за духовниците, спомени на съвременници предстои да бъдат издадени в сборник.  
Храм „Св. Вмчк Георги“ е построен през 1836 г. и е неразривно свързан  с борбата на местното население за освобождение. По време на Каварненското въстание през 1877 г. е опожарен. При възстановяването му в края на 19 век до северозападния ъгъл са пристроени камбанарийна кула и широка нартика.
Църквата е еднокорабна, едноабсидна, с полуцилендричен таван. Тя е най–старата запазена възрожденска сграда в крайморския град.
По решение на местните власти Св. Георги е обявен за покровител на Каварна, а 6 май е официален празник на града. ДТ
реклама
реклама
реклама
Националните културни... Ученици от пет училища... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... Инициативата „Да изчистим... Кметът на Каварна бе гост на... Приемат заявления за топъл... На „Огнена фиеста Чиракман... Популярни комици гостуват със... Изложбата „Пътища на лятото“... Стотици слушаха хитове на „БГ... Венци и цветя пред паметника на... Каварна отдава почит на... Подобряват улична мрежа в... Повече руски туристи посрещат... Приключи десетата "Лятна... Подготвят второто издание на... Фестивал на старинната музика,... Почетоха жертвите на... Разследват съмнително падане... Приключенска Фото-Академия... Празникът на пъпеша в... „Баш майсторът” гостува в... Изложба на руската художничка... 140 деца са част от Плувно лято... Каварна и Шабла ни канят на... С 4,2 млн. лв. подменят... Областният управител съди... Министър Ангелкова:...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.