С изискано блюдо от чига със сос

Цонко Цонев спечели кулинарната надпревара на юбилейния ”Миден и Рибен Фест 2013”

На специалитети от морски дарове и музикални изненади се насладиха жителите и гостите на Каварна

Размер на шрифта: a | a | a 21:33 15 септември 2013
Автор: Галина Михайлова
“Миден и Рибен Фест” вече е събитие с 10-годишна история. Проявата се организира от Община Каварна. И тази година от 13 до 15 септември в крайморския град се събраха любителите на кулинарни изненади, приготвени от морски дарове, както и феновете на качествената музика. Мястото без съмнение е Каварна.
Традицията бе спазена и атрактивния фест на централния площад стартира с кулинарния двубой на кмета на Община Каварна Цонко Цонев с още двама градоначалници – Детелина Борисова –кмет на Стражица и Добромир Добрев – кмет на Горна Оряховица.
Цонко Цонев отново изненада присъстващите с кулинарен специалитет приготвен от рядко срещан в Черно море вид риба– чига. Конкретният екземпляр бе с дължина 1,20 м. и с тегло 3,5 кг. Рибата бе приготвена на туч, и гарнирана със зеленчуци. Уникалното в рецептата е сосът, заяви кметът. Той издаде, че за приготвянето му са необходими шалот (лук), шампанско, сметана и девисил.
За да демонстрира кулинарните си умения, кметът на Стражица приготви пъстърва и толстолоб в марината. Част от тайните съставки на маринатата са кисело мляко, девисил, лимон и копър, издаде Детелина Борисова.
Шаран бе в основата на специалитета, който пък измайстори кметът на Горна Оряховица.
Кулинарните творения на тримата градоначаници оцени след внимателна дегустация жури с председател певицата Тони Димитрова и членове – директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Майдън Сакаджиев, д-р Здравко Георгиев и съпругата му Кристияна Вълчева. Специален член на журито бе актьорът Андрей Слабаков.
Рибата, приготвена от кмета на Горна Оряховица е изключително вкусна, градоначалникът на Стражица представи богато меню, а Цонко Цонев ни предложи най-изисканото блюдо, сподели впечатленията си Кристина Вълчева. Като председател на журито, Тони Димитрова, обяви крайните оценки. Безкомпромисно бе решението и тази година на първо място да бъде класиран домакинът – Цонко Цонев. Чигата е рядко срещан вид риба, а сосът към нея е изключителен, мотивира се Тони Димитрова. На второ и трето място бяха класирани съответно кметът на Горна Оряховица, и кметът на Стражица. Извън кулинарния двубой между градоначалниците, журито присъди и специален приз на каварненските рибари, които приготвиха пържен сафрид и барбун.
Превзелият първото място Цонко Цонев, заяви, че е победило приятеството и в частност чигата е победила шарана и пъстървата.
Тази година традиционният фестивал се реализира в рамките на проект, който Общината спечели чрез Местна Инициативна Рибарска Група “Шабла - Каварна - Балчик” по Оперативна програма за развитие на сектор “Рибарство” 2007-2013. Проектът е на стойност 56 862 лв.
Освен мидените и рибните специалитети, които се предлагаха в сглобяеми дървени павилиони в центъра на града, гражданите и гостите на Каварна се насладиха и на три концертни вечери. На откритата сцена в центъра на града на 13 септември се състоя концерта на Тони Димитрова и „5 сезона”, следващата вечер пяха Рафи, Ангел и Мойсей, а на 15 септември - българските рок групи „Отряд 13” и „Черно фередже”.
По проекта, от 4 до 6 септември в галерия „Христо Градечлиев” се проведе и живописен пленер „Каварна”. Част от програмата на феста е и изложба от карикатури на тема „Мидата и рибата в нашия живот“, подредена в каварненската галерия. ДТ


реклама
реклама
реклама
Каварна се включва в... Удари първият звънец в oбщина... 4,5 тона отпадъци са събрани при... Националните културни... Ученици от пет училища... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... Инициативата „Да изчистим... Кметът на Каварна бе гост на... Приемат заявления за топъл... На „Огнена фиеста Чиракман... Популярни комици гостуват със... Изложбата „Пътища на лятото“... Стотици слушаха хитове на „БГ... Венци и цветя пред паметника на... Каварна отдава почит на... Подобряват улична мрежа в... Повече руски туристи посрещат... Приключи десетата "Лятна... Подготвят второто издание на... Фестивал на старинната музика,... Почетоха жертвите на... Разследват съмнително падане... Приключенска Фото-Академия... Празникът на пъпеша в... „Баш майсторът” гостува в... Изложба на руската художничка... 140 деца са част от Плувно лято... Каварна и Шабла ни канят на...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.