Акад. Валери Петров

Д-р Милен Врабевски

Валери Петров и Милен Врабевски — лауреати на Наградата за европейски гражданин

Размер на шрифта: a | a | a 15:03 10 юни 2013
Академик Валери Петров и д-р Милен Врабевски са българските лауреати на Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2013 година. Национално жури, съставено от трима български евродепутати — Моника Панайотова (EНП), Антония Първанова (АЛДЕ) и Евгени Кирилов (С&Д), ги предложи за носители на приза, а европейското жури под председателството на заместник‑председателя на ЕП Ани Подимата (С&Д, Гърция) одобри предложението.
Академик Валери Петров е известен български поет, писател и преводач, номиниран заради изключителния му принос към българската култура и разбирателство между нациите.
Д-р Милен Врабевски е председател на Фондация „Българска памет“ (http://www.bgmf.eu/), чиято дейност е ангажирана с разпространението на европейските ценности сред младите хора в България и Европа.
Националното жури избира измежду три подадени първоначално кандидатури — на поета акад. Валери Петров, чиято кандидатура е подадена от Ивайло Калфин (С&Д), на д-р Милен Врабевски — председател на Фондация „Българска памет“, от името на д-р Андрей Ковачев и Преслав Борисов (EНП), и на Нина Николова — председател на фондация „Нашите недоносени деца“, номинирана от Мария Габриел (EНП).
След гласуването на националното жури на първо и второ място бяха  класирани съответно акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски. Те бяха предложени на европейското жури за наградата.
От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС.
През 2013 г. общо 43 лауреата от 21 държави членки ще получат почетния медал на Наградата и ще бъдат поканени на съвместно събитие през октомври в Брюксел.
През 2012 г. Гражданската награда на ЕП бе присъдена на 37 души от държавите членки, сред които и Петър Петров, механик на кораба „Коста Конкордия“, който помогна за спасяването на пътници и екипаж при потъването на кораба.

реклама
реклама
реклама

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.