Картини за 1 милиард евро завещани на научен институт

Размер на шрифта: a | a | a 18:40 07 май 2014
Починалият на 6 май в Мюнхен колекционер Корнелиус Гурлит (81 г.), в чийто апартамент преди две години бяха намерени ценни картини на художници модернисти, е завещал платната си на чуждестранен институт за изследване на културата, съобщава в."Зюддойче цайтунг".
Според изданието, колекционерът е направил завещанието си преди няколко месеца, докато е бил в болницата. Неговият представител Щефан Холцингер потвърди, че Гурлит преди известно време е посетил нотариус, за да завери документа. Никакви други подробности за бъдещето на "откритието на века" засега не са известни. "Разбирам, че сега има много спекулации по този въпрос, но аз ще се въздържа от коментар", каза Холцингер.
Става въпрос за грандиозна колекция от 1400 платна на художници, представители на класическия модернизъм. Сред картините са работи на Пабло Пикасо, Марк Шагал, Пиер - Огюст Реноар, Анри Матис и Емил Нолде. Експертите смятат, че общата им стойност достигна 1 милиард евро. Те бяха намерени в дома на Гурлит през 2012 г., но за находката бе обявено едва в края на 2013 година.
Модернизмът по време на Третия райх е смятан "дегенератско" направление в изкуството, което "противоречащо на германската идея". След идването си на власт през 1933 г., националсоциалистите изхвърлят такива произведения от музеите. Някои частни колекционери побързали да се отърват от тях и продавали картини на ниска цена, тъй като така или иначе ще им ги конфискуват. Така те попаднали при колекционера Хилдебранд Гурлит, а по-късно стават притежание на сина му Корнелиус.
Когато гръмна новината за откритието на колекцията, наследниците на бившите собственици на картините предявиха претенции пред съответните органи да им бъдат върнати произведенията на изкуството. Гурлит категорично отказа да се раздели с картините си. В началото на април все пак се съгласи да върне обратно тези платна, за които постъпят искания. Въпреки това, специална комисия все още предстои да определи кои картини от колекцията някога са били конфискувани от нацистите. На този етап се знае за около 500 платна. Предполата се, че всички останали остават във владение на Гурлит.

реклама
реклама
реклама

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.