ЖП-гарата в Ген. Тошево става пътническа спирка?

От добруджанската община правят опити да запазят статута й, съдейства им Областна управа - Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 21:08 08 януари 2015
Автор: Галина Михайлова
С молба за съдействие и проверка какви точно са плановете на БДЖ за бъдещето на жп-гарата в Генерал Тошево се е обърнала администрацията на добруджанската община към Областната администрация на Добрич. В края на 2014 г. Община Ген. Тошево е уведомена за бъдеща реформа, която ще се отрази и на жп-гарата в града. Все още не е ясно какво точно ще се промени, заяви зам.-областния управител на Добрич Ивайло Манушев, който до скоро бе зам.-кмет на Ген. Тошево. Той уточни, че от Областната управа е изпратено запитване по темата до Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и до БДЖ.
Както стана ясно преди дни БДЖ предвижда реформи и съкращения в цялата страна заради орязаната субсидия за 2015 г.
По неофициална информация жп-гарата в Генерал Тошево вече ще бъде само пътническа спирка. Реално това няма да се отрази на пътниците. Разликата е, че от спирката няма да могат да си купуват билети. Друг различен момент е, че коловозите за товарните  дейности ще бъдат демонтирани и при неоходимост за извозване на товари в бъдеще – те ще се товарят от Кардам, а не от Генерал Тошево. Ивайло Манушев заяви, че със съдействието си Областната администрация на Добрич ще се старае да запази жп-гарата в Ген. Тошево, защото макар от 2010 г. там да не се извършват товарни дейности, е добре да се запази възможността в бъдеще да има такава опция, тъй като в района е застъпено зърнопроизводството. При евентуално преструктуриране на гарата в пътническа спирка ще се съкратят коловози за товарните дейности и ако един ден се наложи ще бъде трудно те да бъдат възстановени.
Заради орязаната с 40 млн. лв. субсидия на БДЖ за тази година се спират от движение около 50 влака, но все още няма официално потвърждение композициите по кои линии ще бъдат съкратени. От БДЖ уверяват, че ще бъдат спрени нерентабилни влакове, които превозват малко пътници По непотвърдена информация няма да има промени в линиите на територията на Добричка област.Обявено бе, че ще има и сериозни съкращения в БДЖ. По предварителни данни от работа ще бъдат освободени между 1500 и 2000 служители в цялата страна. Синдикатите са категорично против решението и се готвят за национална стачка.
 

реклама
реклама
реклама
Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Издирвани от Интерпол албанци... Нов трансграничен проект ще... Детските градини в Генерал... Община Генерал Тошево с два... Концерт за първия учебен ден... С три нови проекта за енергийна... Генералтошевци се поклониха... Приемната „Попитай кмета”... Стотици самодейци от страната... Общинският съвет „премести”... Две подмерки от селската... Жители на Росица ще се срещнат... Безброй игри и усмивки за... Стотици се събраха за... Празник на хляба и житото... Удължават срока за реализация... Фестивал на лавандулата събра... С параклис се сдобиха в Росица Първо издание на пленер... Откриха обновената сграда на... Опасността от африканска чума... Приемат заявки за участие в... Акт за незаконен добив на... Предприятие за... Вокална група “Палитра”... Откри се лятна академия... В Ген. Тошево се поклониха пред...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.