Важността на кърменето популяризират в Генерал Тошево

Размер на шрифта: a | a | a 19:50 03 август 2015
Беседа, посветена на важността на кърменето като съществен елемент от връзката между майката и детето и ранното детско развитие ще изнесе в Генерал Тошево д-р Живка Нанева, педиатър и управител на Медицинския център в добруджанския град. Инициативата за информационното събитие е на Фондация ЛУМОС и Община Генерал Тошево. Къна Дякова ще сподели важни моменти, свързани с отглеждането на бебето и малкото дете - дневния режим, здравословното хранене, гимнастиката и др. Опита си в отглеждането на малки деца Къна Дякова придобива в продължение на 7 месеца при извършените от нея домашни посещения по Програмата за подкрепа в общността на деца и семейства в риск, финансирана от Лумос. Събитието ще завърши с отговори на конкретни въпроси на присъстващите майки. Междувременно доброволците на Български младежки червен кръст и медиаторите по проект “С грижа за нашите деца” ще проведат занимания с малчуганите, за които ще има и малки подаръчета от Общината. Началният час на информационното събитие е от 10 ч. в Общностния център в Генерал Тошево. По този начин добруджанския град се включва в Световната седмица на кърменето.
В разговорите с бременни жени и майки на бебета и малки деца ще се акцентира върху важността на връзката между майката и бебето от първите мигове до изграждане на стабилна и дълготрайна връзка, гарантираща живота и благосъстоянието на детето. Информационното събитие ще бъде открито от зам.-кмета на Генерал Тошево Георги Георгиев.
Информираността за ползите от  кърменето, основните грижи и здравословното хранене на бебето и малкото дете помагат на майките да бъдат успешни, да  създават и укрепват трайна емоционална връзка с рожбите си, пояснява Снежана Ванкова, ръководител на екипа на Лумос в Добрич.
Това събитие е част от съвместната работата на Лумос и Община Генерал Тошево по превенция на изоставянето и развиване на родителски умения. Научните изследвания и успешните практики в последните години определят ранното детство като най-важният етап на развитие в живота. Свидетелствата са безспорни, че сигурната и спокойна семейна среда, емоционалното общуване с обгрижващия възрастен и доброто хранене помагат на мозъка на детето да развие своя пълен потенциал.
Световната седмица на кърменето ще бъде отбелязана и в Добрич. Алианс на българските акушерки и Училище за бъдещи родители към детски център “Усмивки” организират неформална среща между настоящи и бъдещи майки, която ще се проведе от 10 ч. на 6 август в кафе сладкарница “Хит” ул. България - срещу сградата на Общината.
Световната седмица на кърменето по традиция се отбелязва в първите дни на август. Тази година темата е: "Кърмене и работа? Възможно е!".  Акцентът е върху възможността на жените да съвместяват кърменето с работата и да бъдат подкрепяни в професионалната си реализация, която не бива да е за сметка на правилните грижи за новороденото.
Има много причини, поради които една жена се връща на работа веднага след раждането на детето. Някои жени започват работа поради икономическа принуда, други – защото обичат работата си, трети – поради факта, че работят в динамична сфера и се страхуват да не загубят професионалната си квалификация. Всички тези жени трябва да имат възможност да кърмят или да предоставят на децата си кърма, заявяват от Национална асоциация "Подкрепа за кърмене".
Кърменето има дълготрайни ползи за здравето на майката и на бебето, а това може да намали и времето, прекарано от жената в болнични. Кърменето изгражда и близост между майката и бебето, което означава по-спокойни и щастливи жени на работното място. Всеки работодател може да използва този ресурс в своя полза. От значение е и обществената подкрепа за кърмещите жени, която би им позволила да изпълняват своите служебни задължения, без да престават да кърмят. Наличието на стаи за кърмене в обществените институции и работните места например би дало повече възможности на майката да изпълнява, както служебни, така и лични или семейни ангажименти, като по този начин кърменето (а и майчинството) няма да бъдат приемани като период, който понижава качеството на живот на жените. ДТ
 

реклама
реклама
реклама
Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Издирвани от Интерпол албанци... Нов трансграничен проект ще... Детските градини в Генерал... Община Генерал Тошево с два... Концерт за първия учебен ден... С три нови проекта за енергийна... Генералтошевци се поклониха... Приемната „Попитай кмета”... Стотици самодейци от страната... Общинският съвет „премести”... Две подмерки от селската... Жители на Росица ще се срещнат... Безброй игри и усмивки за... Стотици се събраха за... Празник на хляба и житото... Удължават срока за реализация... Фестивал на лавандулата събра... С параклис се сдобиха в Росица Първо издание на пленер... Откриха обновената сграда на... Опасността от африканска чума... Приемат заявки за участие в... Акт за незаконен добив на... Предприятие за... Вокална група “Палитра”... Откри се лятна академия... В Ген. Тошево се поклониха пред...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.