Оръжия и униформи от Втората световна война представиха в Генерал Тошево

Размер на шрифта: a | a | a 17:10 24 май 2016
Автор: Пламен Николов
С представяне на оръжия, униформи и снаряжение от Втората световна война Историческият музей в Генерал Тошево отбеляза Европейската инициатива Нощ на музеите. Събитието бе организирано от музея в добруджанския град със съдействието Община Генерал Тошево, военноисторическия клуб “46-ти пехотен Добрички полк” и Регионалния исторически музей в Добрич. Открита бе и гостуващата изложба  „Оръжия и униформи от времето на Втората световна война” на РИМ – Добрич, която ще остане на вниманието на гражданите и гостите на Генерал Тошево до средата на юли. 
Облечени в униформи – пълни копия на оригиналните, с автентично снаряжение от времената преди повече от седем десетилетия възстановчици от Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк” представиха три от воювалите във Втората световна война армии, които имат пряко отношение към българската история. Показани бяха български, червеноармейски и германски униформи и елементи от снаряжението на войниците. В музей на открито бяха подредени автентични образци на огнестрелни и хладни оръжия, които присъстващите в Нощта на музея можеха да пипнат, да се запознаят с механизма им на действие и да си направят снимки за спомен. Гостите на генералтошевския музей в съботната вечер имаха възможност да разгледат и да се докоснат до картечниците “Максим Соколов” и “Дегтерьов”, пушките “Манлихер”, “Мосин” и “Маузер К 98”, картечните пистолети “Шпагин”, “Судаев” от въоръжението на Червената армия и “МР”, използван от  войниците на Вермахта, придобил популярност като “Шмайзер”. Присъстващите можеха да видят и редкия пистолет “Маузер К98” с дървен приклад, който е бил популярен по време на Гражданската война в Русия, но се среща и по бойните полета на Втората световна война. Показано бе и знамето на 46-ти пехотен Добрички полк от 1912 г., възстановено от местния военноисторически клуб по снимки на оригинала, който за съжаление се е загубил в годините на румънската окупация. Сред експонатите в музея на открито имаше още радиостанция и “пътефон” – преносим грамофон за полеви условия, с който войниците са се забавлявали в свободното време и са разпускали от напрежението на бойните действия. Показани бяха няколко типа униформи – офицерски, подофицерски и войнишки, от Българската армия, двата вида от облеклото на Червената армия – модели 1941 и 1943 г. За пръв път пред публика в Добричка област бяха представени и униформи на Вермахта – на боец от СС и на старши стрелец от пехотата. Възстановчиците подробно обясняваха механизма на оръжията и предназначението на всеки един от елементите на оборудването и снаряжението. Многообразие от оръжейни системи може да се види и в гостуващата изложба, като повечето от експонатите са предоставени от Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк” и са от личната колекция на председателя на клуба д-р Добрин Добрев. 
Събитието бе уважено от кмета на Генерал Тошево Валентин Димитров. За настроението на присъстващите в Нощта на музея в добруджанския град се погрижиха талантите Павел Матеев и Йоана Стоянова от Разград и Криси Христова от Генерал Тошево, която спечели награда от тазгодишното издание на младежкия поп-рок конкурс “Сарандев”.
реклама
реклама
реклама
Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Издирвани от Интерпол албанци... Нов трансграничен проект ще... Детските градини в Генерал... Община Генерал Тошево с два... Концерт за първия учебен ден... С три нови проекта за енергийна... Генералтошевци се поклониха... Приемната „Попитай кмета”... Стотици самодейци от страната... Общинският съвет „премести”... Две подмерки от селската... Жители на Росица ще се срещнат... Безброй игри и усмивки за... Стотици се събраха за... Празник на хляба и житото... Удължават срока за реализация... Фестивал на лавандулата събра... С параклис се сдобиха в Росица Първо издание на пленер... Откриха обновената сграда на... Опасността от африканска чума... Приемат заявки за участие в... Акт за незаконен добив на... Предприятие за... Вокална група “Палитра”... Откри се лятна академия... В Ген. Тошево се поклониха пред...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.