Годишнината от рождението на Йовков отбелязват и в Ген. Тошево

Размер на шрифта: a | a | a 19:50 20 ноември 2013
Автор: ДТ
133-годишнината от рождението на Певецът на Добруджа – Йордан Йовков ще бъде отбелязана и в Генерал Тошево – добруджанската община, свързана изключително тясно с житейския път на големия писател. Както е известно той живее в Чифут кьой /Йовково/ и учителства в Каралии /Красен/ и Мосубей /Изворово/ - села, които днес са в територията на Община Ген. Тошево.
За четвърта поредна година общинската администрация в Градът на бялата лястовица и Народно читалище  “Светлина  – 1941” ще отличат днес най-талантливите деца, участвали в конкурса „Йовков и неговият свят”, посветен на 133 от рождението на именития писател. Тази година ученици и деца мериха сили в пет раздела от конкурса. Малчуганите писаха есе на тема „Жажда за хармония и любов, чистота и духовност в женските образи на Йовков”. Те имаха възможност да изявят и други свои заложби – изразително четене и драматизация на Йовково произведение, рисунка по творба на писателя и  изработване на кукла по женски персонаж от творчеството на Йовков.  Участие в конкурса взеха всички училища от общинския център, а също така и ученици от селата Красен, Кардам и Спасово.
Фолклорен ансамбъл от бесарабското село Бановка изнесе снощи концерт съвместно с местни  състави за автентичен фолклор в НЧ "Светлина – 1941". Сънародниците ни гостуват в Генерал Тошево по покана на общинското ръководство. Те представиха автентични български и бесарабски музика и танци. От страна на домакините в концерта участваха музикалните групи: „Китка", „Палитра" и „Бялата лястовица". На сцената се изявиха и децата от танцовия състав към читалището в града.
70 години от създаването си ще отбележи днес Народно читалище  „Йордан Йовков" в генералтошевското село Люляково. В тържествения концерт участие ще вземат фолклорни състави от Люляково и съседните села. На празненството са поканени бивши читалищни деятели, културни дейци, жители и гости на селото.
реклама
реклама
реклама
Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Издирвани от Интерпол албанци... Нов трансграничен проект ще... Детските градини в Генерал... Община Генерал Тошево с два... Концерт за първия учебен ден... С три нови проекта за енергийна... Генералтошевци се поклониха... Приемната „Попитай кмета”... Стотици самодейци от страната... Общинският съвет „премести”... Две подмерки от селската... Жители на Росица ще се срещнат... Безброй игри и усмивки за... Стотици се събраха за... Празник на хляба и житото... Удължават срока за реализация... Фестивал на лавандулата събра... С параклис се сдобиха в Росица Първо издание на пленер... Откриха обновената сграда на... Опасността от африканска чума... Приемат заявки за участие в... Акт за незаконен добив на... Предприятие за... Вокална група “Палитра”... Откри се лятна академия... В Ген. Тошево се поклониха пред...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.