Ген. Тошево отбеляза 29 години от саможертвата на летците-герои

Размер на шрифта: a | a | a 19:18 27 август 2015
29-годишнината от героичната гибел на военните летци – капитан инженер Венко Савов и старши-лейтенант Йордан Тенчев бе отбелязана вчера в град Генерал Тошево.
На 27-ми август, преди 29 години в небето над добруджанския град се развива страховита драма, която завършва със стотици спасени човешки животи, благодарение на героичната саможертва на двамата военни летци.
На този ден през вече далечната 1986 година по време на учебен полет, над града летят пилотите капитан Венко Ангелов Савов и старши лейтенант Йордан Тенчев Тенчев. Самолетът им е учебно-боен МиГ-21УМ. По време на полета обаче той аварира в прости метеорологични условия, в момент на изпълнение на атака по въздушна цел на малка височина. Разбирайки за тежката повреда на самолета, авиаторите са имали не повече от 7-8 секунди, за да вземат решение, как да постъпят – дали да спасят себе си като катапултират и оставят самолета да се разбие в града или да изведат машината извън пределите на Генерал Тошево, спасявайки стотици човешки животи, но жертвайки себе си. Следвани от своя войнски дълг и висок морал двамата решават да вложат всичките си усилия в това да изведат повредения самолет извън града и да не позволят той да се разбие в покрайнините и обувния цех, в който по това време работят над 300 души.
Вчера пред паметника на капитан инженер Венко Савов и старши-лейтенант Йордан Тенчев на лобното им място бяха поднесени венци и цветя. На церемонията присъстваха представители на общинската администрация, ученици и признателни граждани. Кратко слово пред децата от Центъра за работа с деца изнесе зам.-кметът на Община Ген. Тошево Георги Георгиев.
През 1996 година, в близост до лобното мястно на летците, е издигнат паметник с подарено от поделението в Балчик крило от боен самолет. През 2000 година летците-герои посмъртно са обявени за почетни граждани на Генерал Тошево. В знак на признателност техните имена носят и две улици в града.
Венко Савов е роден на 6-ти август 1952 г. в Горна Оряховица. Старши пилот първи клас. През 1985 г. е завършил квалификационен курс във Военната академия “Юрий Гагарин” в Москва. През август 1986 г. е назначен като щурман в поделението в Балчик.
Йордан Тенчев е роден на 11-ти януари 1960 г. в Монтана. Старши пилот втори клас. През 1985 г. е изпратен в поделението в Балчик. ДТ

реклама
реклама
реклама
Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Издирвани от Интерпол албанци... Нов трансграничен проект ще... Детските градини в Генерал... Община Генерал Тошево с два... Концерт за първия учебен ден... С три нови проекта за енергийна... Генералтошевци се поклониха... Приемната „Попитай кмета”... Стотици самодейци от страната... Общинският съвет „премести”... Две подмерки от селската... Жители на Росица ще се срещнат... Безброй игри и усмивки за... Стотици се събраха за... Празник на хляба и житото... Удължават срока за реализация... Фестивал на лавандулата събра... С параклис се сдобиха в Росица Първо издание на пленер... Откриха обновената сграда на... Опасността от африканска чума... Приемат заявки за участие в... Акт за незаконен добив на... Предприятие за... Вокална група “Палитра”... Откри се лятна академия... В Ген. Тошево се поклониха пред...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.