Живеещите в община Генерал Тошево са категорични, че ще продължат да защитават чистотата на добруджанската земя и поминъка на добруджанци.

Ескпертен съвет каза „не” на добива на газ в община Генeрал Тошево

Размер на шрифта: a | a | a 18:48 25 януари 2018
Автор: ДТ
Експертният екологичен съвет към Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна, излезе вчера с отрицателно становище за инвестиционното намерение за добив на газ на "Русгеоком БГ" в община Ген. Тошево. 33 души са били против, а само трима са гласували със "за", съобщи Тодор Колев – председател на експертния съвет. Той обясни, че мотивите за решението са свързани основно с опасността от замърсяване водоносните хоризонти от дейността, които са главно в три направления.  Основното е, че в района има три сондажа на „ВиК”- Добрич, които се използват за питейни нужди. Не бе изяснено как евентуална авария би била отстранена, т.е. как ще се процедира, ако се стигне до замърсяване на водата, посочи Колев.
Становището на Басейнова дирекция е, че има несъответствие между инвестиционното предложение и плановете за управление на водния хоризонт.
Решението е експертно, отчитайки желанието на населението да не се извършва добив на газ на тяхна територия с оглед недопускане на замърсяване на подземните води, каза Колев. Той  коментира, че всички математически прогнози, се основават на някаква база данни. На практика не може на 100% да се гарантира, че няма да има замърсяване, каза специалистът, като уточни, че решението може да бъде атакувано по съдебен ред от фирмата-възложител.
Това обаче не е краят със сагата за добива на газ в община Генерал Тошево. Припомняме, че инвестиционното предложение включва 18 селища, 41 сондажа и ще заеме около една четвърт от територията на най-зърнопроизводителната община в страната.
В едноседмичен срок РИОСВ-Варна, трябва да излезе с доклад въз основа на решението на Еспертния съвет. След официалното му публикуване, ако той не допуска добива на газ, инвеститорът „Русгеоком БГ” може да обжалва пред Административния съд- Варна” – обясни председателят на Инициативния срещу добива на газ в общината Атанас Атанасов. „Доволен съм и хората са удовлетворени, че това, което говорихме на събранията за общественото обсъждане и на събранията за подготовката на референдума – че няма как да се добива газ в този район, бе потвърдено едно към едно от специалистите”- добави Атанасов.
Жителите на общината Ген. Тошево проведоха реферундум на 17 декември м.г.., на който около 97 процента от гласувалите заявиха, че не искат добив газ. Допитването е валидно, тъй като са гласували над 52 процента. Според кмета Валентин Димитров, битката още не е приключила, заради възможността за обжалване от страна на „Русгеоком БГ”.
Преди заседанието  около 50 души  от Ген. Тошево протестираха пред РИОСВ-Варна, с плакати "Продажни измамници", "Платена" и "Наемник" с ликовете на експертите на "Русгеоком БГ". 

„Когато сме обединени, сме силни”

Кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров излезе с обръщение към жителите на общината по повод решението Екпертния екологичен съвет:
„ Днес имаме повод за радост. Днес, 25 януари 2018 година, ознаменувахме шестмесечния си последователен и упорит труд с успех. На проведения в РИОСВ-Варна, Експертен съвет за пореден път показахме, че е важно да отстояваме своите позиции и да не отстъпваме от принципите си, а това винаги дава резултат. С общи усилия спряхме инвестиционното предложение за добив на природен на газ в находище „Спасово“, блок „Добрич“.
Но днешният ден не е важен само за нас. Той е важен за всички добруджанци, за всички българи, защото дадохме пример какво означава да бъдем отговорни към децата, към природата, към бъдещето на региона. Показахме на практика, че силата ни е в обединението.
Изказвам специални благодарности на 18-те кметове и кметски наместници от селата, с които днес заедно гласувахме „против“ инвестиционното предложение за добив на газ. Благодаря на всички, които от самото начало на казуса с „Русгеоком БГ“ ЕАД бяха силни и непоколебими в желанието си да не допуснем добив на газ на наша територия. Благодаря на държавните институции, които категорично заявиха своята подкрепа за нас. Благодаря и на всички Вас, които гласувахте на първия успешен референдум в Североизточна България. Гордея се с постигнатото и вярвам, че този общ успех ще бъде вдъхновение за още големи успехи, заявява кметът на Община Генерал Тошево. 
реклама
реклама
реклама
Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Издирвани от Интерпол албанци... Нов трансграничен проект ще... Детските градини в Генерал... Община Генерал Тошево с два... Концерт за първия учебен ден... С три нови проекта за енергийна... Генералтошевци се поклониха... Приемната „Попитай кмета”... Стотици самодейци от страната... Общинският съвет „премести”... Две подмерки от селската... Жители на Росица ще се срещнат... Безброй игри и усмивки за... Стотици се събраха за... Празник на хляба и житото... Удължават срока за реализация... Фестивал на лавандулата събра... С параклис се сдобиха в Росица Първо издание на пленер... Откриха обновената сграда на... Опасността от африканска чума... Приемат заявки за участие в... Акт за незаконен добив на... Предприятие за... Вокална група “Палитра”... Откри се лятна академия... В Ген. Тошево се поклониха пред...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.