Влагат около 8 млн. лв. в инфраструктурата на община Генерал Тошево

Размер на шрифта: a | a | a 20:20 09 април 2014
Около 8 млн. лв. се очаква да бъдат вложени в подобрения по инфраструктурата в община Генeрал Тошево през 2014 г. Сумата включва както външното финансиране по проекти, така и средствата предвидени по програмата за капиталови разходи в общинския бюджет. Това съобщи за “Добруджанска трибуна” зам.-кметът на Община Ген. Тошево Ивайло Манушев.
В момента върви  процедура за избор на изпълнител за водния цикъл. Избрана е фирма за строителния наздор за пречиствателната станция. Но в момента се обжалва във върховния административен съд решение на Комисията за защита на конкуренцията, което забавя процеса. Това е един много важен и мащабен проект за Ген. Тошево, за който обаче все още няма яснота за финансирането. Въпреки това Манушев се надява след подписване на договорите за изпълнител на строителния надзор за пречиствателната станция, поне на този обект за започне реална работа на място.
Друг важен за добруджанската община проект, който е финансиран по програмата за развитие на селките райони е за рехабилитация на пътя Пчеларово - Красен. Дейностите вече са напреднали. През миналата седмица приемателната комисия е посетила село Пчеларово, за да оцени извършеното на терен. Проектът е доста голям – рехабилитира се общински път с дължина около 18 км., каза зам.-кметът. Той добави, че са в очакване на допълнително финансиране по програмата за трансгранично сътрудничество България – Румъния. Средствата ще се използват, за ремонт на улиците в още няколко села в Генералтошевско.
Активно се работи и по преструктурирането и оборудването на Медицинския център в Ген. Тошево, каза още Манушев. Вече сме на финален етап. Извършен е основен ремонт на Медицинския център, сменени са дограмите, подовите настилки и т. н. Сградата е напълно обновена и е в съответствие с всички медицински стандарти. Закупено е и ново, модерно оборудване. Инсталиран е вече новия ренген, който е с ниво на облъчване около 20 пъти по-малко, отколкото на стария ренгенов апарат, ползван в Ген. Тошево. До края на месеца се очаква да излезе лиценза, за да се въведе в експлоатация ренгена, осигурен от Сименс.
От голямо значение за Ген. Тошево са и средствата, които получава от отпуснатите по регионалния фонд от правителството общо 500 млн. лв. на български общини. До сега малките населени места нямаше къде да кандидатстват за средства за подобряване на градската среда, поясни зам.-кметът. 3 750 000 лв. получава Ген. Тошево за ремонти по инфраструктурата. Сред предвидените  мащабни строителни дейности е и основен ремонт на градския площад. С нови вид ще бъдат улици, междублокови пространства. Предвиден е и ремонт на двора на средното общообразователно училище в града. Там ще се изгради нова спортна площадка. По проекта ще се монтират фитнес уреди на открито, ще се обособи ново футболно игрище. Най-късно през следващата седмица ще бъде пусната обществената поръчка за избор на изпълнител. Още през лятото ще започнат строителните дейности. Оптимист съм , че голяма част от работата ще бъде свършена в рамките на тази година, заяви Манушев.
Предстоят строителни работи по още един проект, финансиран по програмата за развитие на селските райони. Той е одобрен в края на миналата година. Проектът предвижда рехабилитация на пътя от Равнец до Пчеларово. Предстои избор на консултант по проекта, а  после ще бъдат пуснати обществените поръчки за избор на изпълнители, каза Ивайло Манушев. ДТ

реклама
реклама
реклама
Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Издирвани от Интерпол албанци... Нов трансграничен проект ще... Детските градини в Генерал... Община Генерал Тошево с два... Концерт за първия учебен ден... С три нови проекта за енергийна... Генералтошевци се поклониха... Приемната „Попитай кмета”... Стотици самодейци от страната... Общинският съвет „премести”... Две подмерки от селската... Жители на Росица ще се срещнат... Безброй игри и усмивки за... Стотици се събраха за... Празник на хляба и житото... Удължават срока за реализация... Фестивал на лавандулата събра... С параклис се сдобиха в Росица Първо издание на пленер... Откриха обновената сграда на... Опасността от африканска чума... Приемат заявки за участие в... Акт за незаконен добив на... Предприятие за... Вокална група “Палитра”... Откри се лятна академия... В Ген. Тошево се поклониха пред...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.