Великобритания може да съди Испания заради Гибралтар

Размер на шрифта: a | a | a 15:55 12 август 2013
Британското правителство обмисля да заведе дело срещу Испания заради строгите гранични проверки, наложени на границата с Гибралтар, съобщи говорител на премиера Дейвид Камерън.
Говорителят съобщи, че проверките на испанските гранични стражи, които предизвикаха големи опашки на границата в британската територия, били "политически мотивирани и напълно непропорционални". "Явно е, че премиерът е разочарован от факта, че Испания не премахна допълнителните проверки по границата този уикенд", заяви говорителят. "Сега обмисляме да заведем дело. Това би било безпрецедентна стъпка, така че искаме да я обмислим внимателно преди да вземем решението", допълни той.
Междувременно говорител на испанското външно министерство съобщи, че страната му обмисля да отнесе спора пред световни организации като ООН и Международния съд в Хага. Властите в Мадрид мислят също за създаването на единен фронт с Аржентина, която също е в конфликт с Великобритания заради суверенитета на Фолклендските острови, допълни говорителят.
"Обмисляме възможността да се отнесем до организации като ООН, Съвета за сигурност, съда в Хага. Това са възможности. Не е взето решение", уточни той. Испания може да се обедини с Аржентина, която е непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, във връзка със спора за суверенитета на Гибралтар и Фолклендските острови пред международните организации, каза още говорителят. "Това също трябва да се прецени. Има общи елементи в споровете за Фолклендските острови и Гибралтар и елементи, които са различни", допълни говорителят.
Испания отстъпи Гибралтар на Великобритания през 1713 г. въз основа на Договора от Утрехт, но от дълго време твърди, че островът трябва да се върне в испански суверенитет. Лондон отговаря, че няма да пренебрегне желанията на Гибралтар, чиито власти са пробритански настроени. БГНЕС
реклама
реклама
реклама

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.