Във военно-исторически фестивал в Чехия участваха български възстановчици

Размер на шрифта: a | a | a 21:47 16 юли 2014
Автор: Пламен Николов
Петима български възстановчици от клубовете на Национално дружество “Традиция” в Добрич, София и Велико Търново се завърнаха от участие в тридневен международен военно-исторически фестивал в чешкия град Зноймо. Групата бе водена от председателя на НД “Традиция” о.р.полк. Агоп Казасян. В нея имаше и двама представетели на Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк”. Военно-историческия фестивал се проведе в края на миналата седмица – от 11 до 13 юли и бе посветен на сраженията край Зноймо през 1809 г., по време на втората военна кампания на Наполеон Бонапарт срещу Австро-Унгарската империя. В тази война францизути нанасят решаващи поражения и дори превземат Виена. В първия ден арена на битката бе манастира Луцк, където австро-унгарските войски удържат армията на Наполеон. На следващия ден бе пресъздадено сражението край Зноймо. В него френските нашественици побеждават обединените сили на Австро-унгарската и Руската империя. В последния ден на фестивала бойните действия се пренесоха отново в манастира Луцк, който бе атакуван от австро-унгарската пехота и артилерия.
В международното събитие взеха участие над 300 реконструктори от Чехия, Украйна, Русия и България. Българските възстановчици се изявиха като елитни стрелци от 10-ти егерски батальон на Австро-унгарската армия. За пореден път те впечатлиха организаторите с перфектното си облекло и въоръжение, напълно съответстващи на епохата. С добрата си бойна подготовка и реконструкторски умения те заслужиха и възпоменателни медали. Това не е първото участие на НД “Традиция” във възстановки, посветени на Наполеоновите войни. Българските възстановчици вече са с утвърден опит в пресъздаването на този значим период от световната история и със сигурност им предстоят още участия в реконструкции на събитията от началото на 19-ти век.  

реклама
реклама
реклама

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.