Отлично представяне на добричките възстановчици в Прага

Размер на шрифта: a | a | a 20:18 10 май 2015
Автор: Пламен Николов
Регионалният клуб “46-ти пехотен Добрички полк” към Национално дружество “Традиция” се представи отлично на военно-историческия фестивал в Прага, където получи честта да представя града ни и България в едно от най-мащабните военно-исторически събития, посветени на 70-годишнината от края на Втората световна война. Фестивалът се проведе от 7 до 9 май и бе посветен на освобождението на чешката столица от нацистка окупация, Деня на победата над фашизма и Деня на Европа. Добрич бе единствената българска община която получи покана за участие в международното събитие, което е израз на признателност за усилията, които общинското ръководство полага за опазване, съхранение и представяне на военната история. Кметският екип оказва пълно съдействие за инициативите на местния военноисторически клуб и това е една от предпоставките РК “46-ти добрички полк” да се превърне само за няколко години в един от елитните в страната.
С перфектното оборудване и снаряжение на Червената армия от края на Втората световна война добричките възстановчици впечатлиха останалите участници и публиката на фестивала и заслужено получиха изключително висока оценка за подготовката си. Бойните умения на българските реконструктори също бяха по достойнство оценени. Десетки хиляди жители и гости на чешката столица видяха войнишкия живот във военен лагер, обособен в един от кварталите на Прага. Впечатляващи бяха изложбата и парада на бойна техника от времето на Втората световна война. В Деня на победата над фашизма тържествата започнаха с военно-възпоменателен ритуал. По обяд бе и кулминацията – зрелищната възстановка “Барикада 2015”, която пресъздаде ожесточените сражения между въстаналото местно население и Червената армия срещу близо милионната група армии “Център” на Вермахта.
В международния военно-исторически фестивал участваха стотици реконструктори от Чехия, Русия, Украйна, Румъния, Беларус, Словакия, Австрия и др.
реклама
реклама
реклама

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.