Меркел: Брюксел трябва да върне правомощия на държавите членки

Размер на шрифта: a | a | a 16:48 15 август 2013
Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ЕС трябва да обсъди връщането на правомощия от Брюксел на националните правителства, съобщава британският вестник "Дейли Телеграф".
Меркел била отворена за разговори относно връщането на правомощия по-късно тази година, ако бъде преизбрана за германски лидер. ЕС трябва да помисли дали "може да върне някои правомощия" на националните правителства, посочи канцлерката.
В интервю за германско радио Меркел каза още, че е отворена за промяна на начина, по който държавите членки на ЕС се отнасят помежду си и с централните институции на съюза. "В момента ние в Европа трябва да полагаме грижи да координираме по-тясно конкурентоспособността си, поради което не трябва да вършим всичко в Брюксел. "Повече Европа" не трябва да означава само прехвърляне на компетенции от националните държави на Европа, а също може да имаме "повече Европа" чрез координирането на националните политически действия по-интензивно и по-стриктно с останалите държави", допълни Меркел.
"Ние обсъждаме дали се нуждаем от още повече компетенции за Европа, но също така можем да обсъдим дали можем да върнем някои правомощия на държавите членки", заяви германският канцлер. Някои анализатори смятат, че британските усилия за връщане на правомощия на държавите членки са обречени, защото другите страни няма да се съгласят. Но надеждите се увеличиха тази година, когато Холандия също предложи промени в правилата на ЕС за предоставяне на отделните държави на повече автономия.
Меркел говори за предложенията на Холандия и Великобритания и заяви, че те ще бъдат обсъдени след изборите в Германия по-късно тази година. Германският канцлер ще се стреми към преизбиране на изборите тази година и социологическите проучвания показват, че тя ще остане на власт. БГНЕС
реклама
реклама
реклама

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.