Добричките участници заемат позиции на барикадата.

Добричките възстановчици представиха достойно България на фестивала в Прага

Затвърдено бе реномето на града ни като един от стожерите на българската военно-историческа реконструкция

Размер на шрифта: a | a | a 20:10 18 май 2015
Автор: Пламен Николов
Завоюваната позиция на Добрич като един от градовете-стожери на военноисторическата реконструкция в България бе достойно защитена от представителната група на РК “46-ти пехотен Добрички полк” на Национално дружество “Традиция”, която взе участие в авторитетен международен фестивал в Прага. Той се проведе от 7 до 9 май и бе посветен на 70-годишнината от края на Втората световна война и освобождението на чешката столица от нацистка окупация. Добрич бе единствената българска община, получила покана за участие в мащабното военноисторическо събитие. Това бе знак на признание за грижата, която общинската управа и кметският екип полагат за съхранение, популяризиране и пресъздаване на българската военна история. Успехите на местния военно-исторически клуб в немалка степен се дължат и на подкрепата, която възстановчиците имат от общинското ръководство.  Градът ни бе представен от 15 отлично подготвени и оборудвани възстановчици от “46-ти пехотен Добрички полк” – клубът, който въведе темата Втора световна война в българската военноисторическа реконструкция и вече има натрупан солиден опит от участие в международни възстановки.
След превземането на Берлин от Червената армия на 2 май 1945 г., близо милионната Група армии „Център” на Вермахта, намираща се в отлична боеспособност, отказва да приеме примирието и продължава бойните действия. На 5 май в Прага, която е все още окупирана от нацистите избухва народно въстание срещу окупацията. Хиляди жители на чешката столица хващат оръжието, за да прогонят окупаторите. Интересен факт е, че във въстанието вземат участие и около 100 българи – студенти или работещи в Прага наши сънародници. Първите сблъсъци са с дислоцирани в града подразделения на Вермахта и полицейски части. Въстанниците отстъпват по въоръжение на нацистите. На тяхна страна воюват и формирования на РОА /Руска освободителна армия/, по-известна като “власовци” – руснаци, привлечени на страната на Вермахта. В Прага обаче те се сражават срещу нацистите, но след два дни напускат позициите си, за да се предадат на западните съюзници от антихитлеристката коалиция. Въстанниците героично удържат срещу превъзхождащ ги по численост и огнева мощ противник. На 8 май в града влизат части на Червената армия, които успяват да прогонят нацистите и да освободят Прага. Пленени са над 800 немски войници. В Пражката операция загиват около 10 000 въстанници и червеноармейци.
Фестивалът започна с настаняване на участниците във военен лагер, изграден по всички правила от времето на Втората световна война. Обособени бяха лагери на всички воюващи подразделения – Червената армия и съюзниците й, Вермахта, СС. Лагерите бяха със свободен достъп за зрителите. Те имаха възможност да се запознаят с условията, в които е преминавало ежедневието на войниците, участвали в най-големия въоръжен конфликт в човешката история. Подредена бе и изложба на военна техника, бойни машини, тежко въоръжение, леко стрелково оръжие, автентични вещи и храни от войнишкия бит.
Над 400 реконструктори от Чехия, Русия, България, Украйна, Румъния, Беларус, Словакия, Австрия и други страни взеха участие в четири мероприятия за два дни. Пред сградата на Президенството в чешката столица бе проведена демонстрация на жива сила и бойна техника от всички участвали в Пражката операция армии. Военен парад се проведе и в градче, разположено в близост до чешката столица. Там бе показана техника на всички участвали в сраженията армии, включително румънска, американска и РОА. Следващото събитие в програмата на фестивала бе възстановката на освобождаването на град Хомутов.
Тържествата на 9 май – Деня на победата над фашизма и на мира в Европа започнаха с военен парад, на който присъстваха хиляди жители на Прага и ветерани от Втората световна война – последните живи участници в събитията отпреди 70 години. Начело на тържествения марш застанаха възстановчиците от РК “46-ти пехотен Добрички полк”, което е недвусмислена оценка от страна на организаторите за снаряжението на българските участници и отличните им строеви умения. През целия ден по улиците на Прага се движеха автентични бойни машини, автомобили, камиони и мотоциклети от Втората световна война. Участниците във възстановката бяха горещо приветствани и обсипани с цветя и прегръдки от жителите на чешката столица.
Кулминацията бе възстановката на Пражкото въстание. В продължение на 3 часа, в поредица от живи картини в един от старинните квартали на Прага бяха представени събитията от преди седем десетилетия. Добричките възстановчици се включиха в сюблимния момент на възстановката, пресъздавайки заедно с реконструктори от други държави пристигането на Червената армия и успешния край на Пражката операция.
Оценката на организатори и зрители за показаното от добричките участници бе изключително висока. Достойно защитихме честта на града ни и България. Поканата към Община Добрич за участие във фестивала е напълно заслужена и ни даде шанса да се докоснем до достиженията на военно-историческата реконструкция на най-високо световно ниво, сподели председателят на РК “46-ти пехотен Добрички полк” д-р Добрин Добрев.

реклама
реклама
реклама

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.