Започна укрепването на скалната църква в резервата „Яйлата“

Размер на шрифта: a | a | a 20:06 24 октомври 2013
Автор: ДТ
Първата копка на аварийното укрепване на пострадалата при земетресение уникална скална църква „Св. св. Константин и Елена“ в археологическия резерват „Яйлата“ край Камен бряг бе направена на 23 октомври, съобщават от Община Каварна. Укрепителните дейности се извършват по проект „Яйлата – античната врата на Добруджа” на Община Каварна. Финансирането с размер над 2 млн. лв. е осигурено по Оперативна програма „Регионално развитие“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
Ръководител на проекта е директорът на Археологическия музей в Каварна Дарина Мирчева. На първата копка присъстваха зам.-кметът на Каварна Галя Иванова и наблюдаващият археолог от Регионалния исторически музей във Варна гл. ас. Христо Кузов.
Дейностите стартират със забавяне поради обжалването на процедурите по Закона за обществените поръчки, уточняват от крайморската община. В проекта е заложена и реставрация на ранно–византийска крепост в Яйлата.
Неверният слух, че крепостта ще се вдига на 13 метра височина и ще се надстроява с кули и бойници, стана причина за известно гражданско недоволство. След публикуването на проекта става ясно, че максималната височина, на която ще се надгражда крепостта, е 5,90 метра. В по-голямата част това означава един или два камъка над сегашното ниво, а само при две от кулите, където целостта на стената е прекъсната има по-съществено надграждане с нов материал. Камъните, които ще се използват са от същата кариера, от която са вземани камъните при предишните две реставрации, добавят от Община Каварна.

реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.