Законови нарушения или предизборни ходове

Отложиха належаща покупка на камион за сметосъбиране и сметоизвозване за добричките села

Размер на шрифта: a | a | a 22:30 28 август 2014
С напрежение започна вчера редовното заседание на Общинския съвет на Добричка. Заявявайки, че първите две докладни не са внесени законно и трябва да отпаднат, общинския съветник Петър Желев предизвика недоволство както сред част от колегите си, така и сред присъстващите на сесията кметове и кметски наместници на села в добруджанската община. Вносител на докладните е кметът Петко Петков и те касаят  “Информация за текущото изпълнение на бюджета и за сметките за средствата от ЕС на Община Добричка за първото шестмесечие на 2014 г.” и “Осигуряване на средства за закупуване на нов автомобил за сметосъбиране и сметоизвозване на битови отпадъци от населените места на Общината”. Петър Желев каза, че кметът по време на отпуск или болнични няма право да подписва документи и да внася докладни на сесиите на Общинския съвет без да присъства на тях. Предложението, което той твърди, че е консултирано с юрист, бе прието, но в последствие в залата имаше остри реакции, тъй като първо не бяха изтъкнати конкретни мотиви за искането. Петър Желев нищо подобно не е коментирал по време на заседанията на постоянните комисии, каза общинският съветник д-р Даниела Йорданова. Подобни опасения за незаконост трябва да се обсъждат и на Председателски съвет, а не по време на заседанията на Общинския съвет. Според д-р Йорданова предизборната кампания в Добричка вече е започнала.
Недоволство се изразяваше полугласно и сред кметовете и кметските наместници в залата. Основният мотив бе отпадането на втората докладна, касаеща закупуването на камион за сметосъбиране и сметоизвозване. Действията на общинската администрация по изготвянето на докладните са изрядни по закон. Дали сега ще гласувате отчета за изпълението на бюджета за шестмесечието или не, не е фатално, но отпадането на втората докладна е проблем, каза пред съветниците зам.-кметът на Община Добричка Дико Иванов. Сега беше момента да се задвижи процедурата, за да осигурим автомобила до края на годината. При това отлагане на решението технически ще е възможно да разполагаме с машината през май-юни 2015 г., добави Иванов. Той поясни за медиите, че Петър Желев няма никакво законово основание за подобно искане. Вносител на докладните е кмета, но аз го представлявам на база на издадена заповед за заместване, подписвам и всички документи. Дико Иванов каза, че причините за поведението на Желев са политически. Вместо да оспорва законноста на докладните, направо да беше казал “Вече сме в предизборна кампания!”, добави зам.-кметът на Добричка.
Към момента сметосъбирането и сметоизвозването от селата в община Добричка се извършва от един единствен камион. Осигуряването на втората машина за тази дейност е от много голямо значение, защото сега има организирано сметосъбиране и сметоизвозване на територията на 59 населени места, но услугата ще се въведе в още 13 села. Трябват минимум два камиона, за да се осигури поне два пъти в месеца извозване на отпадъците, обясни Дико Иванов.
Отпадането на докладната предизвика суматоха и след приключване на заседанието. Думата в края на сесията поиска кметът на село Плачи дол Атанас Пенев. Заради бързото закриване на заседанието от страна на председателя на Общинския съвет инж. Петър Петров изказването на кмета на Плачи дол остана извън протокола. Той изказа възмущението си от отношението на председателя на ОбС и на определени общински съветници. Хората по места тънат в болкуци и това положение ще се проточи във времето заради вас. Като кмет на селото ежедневно получавам по 10 жалби. Проблемът е много голям, каза пред останалите в залата общински съветници Атанас Пенев.
Юристът на Общината Диана Далакманска, заяви че според Кодекса на труда и Закона за местно самоуправление и местната администрация няма проблем Общинският съвет да разглежда докладни, внесени от Петко Петков, дори когато той е в отпуск или в болничен, освен ако болестта не му позволява да разбира свойството и значението на документите.
От дневния ред на вчерашната сесия отпадна още една точка, по предложение на общинския съветник Димитър Чернев. Тя касае път в землището на село Овчарово и евентуалната му продажба. Чернев заяви, че е неясно как от общински, този път е станал частен и може да бъде продаван. Той настоя за повече информация по темата, която да се предостави на ОбС.
След отпадането на първите две докладни от дневния ред, съветниците гласуваха сесията да започне с искано от Славка Петрова право на отговор. Без проблем бяха гласувани и останалите шест докладни от дневния ред.
реклама
реклама
реклама
Подпомогнаха растежа на млади... Паметник на Васил Левски... Трансгранична платформа за... Фестивал показва... Асфалтираха основни пътни... Именити писатели посетиха... Празничен първи учебен ден в... Шабла посрещна гости от... Каварна се включва в... Калиграфията подпомага... Удари първият звънец в oбщина... Тенорът Георги Чолаков гостува... С песни от мюзикъли приключва... 125 първокласници пристъпиха... 4,5 тона отпадъци са събрани при... С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.