За увеличение на заплатите в социалните услуги настоява КНСБ

Очертава се сериозен недостиг на средства за издръжка на социалните заведения

Размер на шрифта: a | a | a 18:39 15 юни 2016
Автор: ДТ
КНСБ ще настоява пред управляващите за увеличение с 10 процента на заплатите на работещите в различните социални услуги и с 20 на сто – на единните разходни стандарти за издръжна на социалните заведения. Това заяви на пресконференция в Добрич вчера председателят на КНСБ Пламен Димитров след среща със социални работници от областта.
Възнагражденията на работещите в социалните услуги не са увеличавани години наред и това поражда справедливото им недоволство. Изключение от общата картина правят само Дневните центрове за възрастни и деца с увреждания в Добрич, където заплатите на специалистите са увеличени до 612 лв. Във всички останали социални заведения квалифицирания персонал получава 512 – 535 лв. месечно, а работещите с по-ниска квалификация – 420-435 лв., посочи регионалният координатор на КНСБ Гинка Василева. Към края на май повечето социални заведения са изразходвали между 60 и 80 % от бюджетите си, което означава, че предвидените за дейността им пари няма да стигнат. Очертава се недостиг от около 170-180 000 лв. за социалните услуги в Добрич. Това означава, че Общината ще трябва да дофинансира тези дейности. Трябва да се намери начин и държавата да осигури средства за нормалното функциониране на социалните заведения, категорични са от  КНСБ.
Ще организираме национална среща на работещите в различните социални услуги, на която ще чуем исканията на хората и ще се обединим около позиция, която да защитаваме пред правителството. Категорични сме, че заплатите трябва да се вдигнат поне с 10 % през следващата година, а парите за издръжка – с 20 на сто. Стачката на работещите в културата и последвалото увеличаване на възнагражденията им показа, че когато имаме аргументи и хората се мобилизират, успяваме да променим намеренията на управляващите, да ги накараме да се засрамят от обидно ниските възнаграждения в бюджетната сфера, заяви Пламен Димитров. Той добави, че планираното увеличение от 3 % на заплатите в социалните дейности е крайно недостатъчно. Ще водим разговори в тази посока с финансовия министър. Логично и редно е общините също да потърсят резерви и да дофинансират социалните услуги. Такива резерви биха могли да се намерят в повишаване събираемостта на местните данъци. От допълнителните пари, които ще влязат в общинските хазни, могат да се заделят средства за увеличение на заплатите на работещите, смята Пламен Димитров.
Лидерът на КНСБ заяви, че ако в процеса на преговорите до края на юли не се стигне до споразумение, синдикалистите разполагат и с други средства за натиск, но не уточни какви точно.

Текст към снимка
Гинка Василева и Пламен Димитров
Снимка Григор Маринов

реклама
реклама
реклама
Подпомогнаха растежа на млади... Паметник на Васил Левски... Трансгранична платформа за... Фестивал показва... Асфалтираха основни пътни... Именити писатели посетиха... Празничен първи учебен ден в... Шабла посрещна гости от... Каварна се включва в... Калиграфията подпомага... Удари първият звънец в oбщина... Тенорът Георги Чолаков гостува... С песни от мюзикъли приключва... 125 първокласници пристъпиха... 4,5 тона отпадъци са събрани при... С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.