За баджанака - земи край фара на Шабла

Бивш областен управител на Добрич урежда свои близки с крайморски терени чрез отработена схема за неправомерно окрупняване на имоти

Размер на шрифта: a | a | a 19:50 16 април 2015
Автор: Лили Границка, Mediapool
В Специализирания наказателен съд в София тече мегапроцес срещу бившия областен управител на Добрич и местен лидер на ДПС Ердинч Хаджиев, бившия директор на дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост" в областната управа Пламен Ганев и началника на службата по кадастър, картография и геодезия Костадин Костадинов. Те са обвинени за продажбата на част от държавната граница - близо 75 дка отвоювана от морето плажна ивица между Балчик и Албена, "подаряването" на 300 дка държавни гори на дружеството “Русалта тур”, както и на още 15 сделки по "занижени цени" на имоти край морето и в района на Добрич, сред които земи около най-стария фар у нас край Шабла.
Именно от продажбата на земи за баджанака започва разплитането на всички сделки извършвани от тандема Ердинч Хаджиев – Пламен Ганев. Те са задържани на 1 март 2010 г. и престояват в ареста до 25 май 2010 г., след което са пуснати срещу парична гаранция от 25 хил. лв. за Хаджиев и 20 хил. лв. за Ганев. Днес двамата са без мярка за неотклонение. Проверките за сделките по Черноморието, правени от областните управители, започват след смяната на правителството през 2009 г. Поводът е наказателната процедура на Европейската комисия срещу България за т.нар. "заменки", при които избрани купувачи (обикновено добре поставени до властта бизнесмени) придобиват атрактивни имоти по морския бряг срещу далеч по-безинтересни имоти във вътрешността на страната. Към днешна дата делото срещу България вече е в Европейския съд, а обещанието на премиера Бойко Борисов от първия мандат бизнесмените да си доплатят до пазарната цена увисна във въздуха. Сметката ще бъде поета от всички български данъкоплатци, след като българските власти се съгласиха, че при сделките е оказана "неправомерна държавна помощ" на определени купувачи. Именно след разпоредената от тогавашния и настоящ премиер Бойко Борисов проверка започват да изкачат една по една десетки нередовни сделки, разписани от Ердинч Хаджиев. В хода на разследването се разбира, че са сключени общо 45 сделки за неправомерна продажба на държавни имоти с компенсаторни инструменти. При 30 случая нарушението е, че няма документ за извършено плащане, защото е липсвал т.нар. "образец 3" от Централния депозитар, с който се потвърждава превеждането на сумите към държавния бюджет.
По-късно този документ се появява, но въпреки това е нарушена разпоредбата на чл. 85 ал. 4 от Правилника за приложение на Закона за държавната собственост. Според нея договорите за продажба на държавните имоти е трябвало да се сключат 14 дни след заплащане на цената по сделката, което очевидно не е било направено, става ясно от обвинителния акт. При останалите 15 сделки освен проблема с плащането с компенсаторните инструменти е установено още, че е имало и неправомерно окрупняване на имоти.

Схемата

Най-общо схемата изглежда така: собственик на застроен имот иска да купи и незастроената земя около него. По закон той има право да закупи нормативно определената прилежаща част, но в тези случаи тя е била увеличена без правно основание, е посочено в обвинителния акт. Посредникът между кандидат-купувачите и областната управа е била фирма "Нели брокърс 74", която е собственост на Нежля Амди - съпругата на бившия шеф на дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост" в областната управа в Добрич Пламен Ганев. Фирмата на Нежля Амди е оформяла документите на купувачите, внасяла ги е в областната управа. През нея е ставало и плащането с компенсаторни инструменти. Схемата е работела безотказно и проблеми не е имало, става ясно от разпити на свидетели по делото, които са купили имоти по този начин. Актуализирането на скиците с неправомерното окрупняване на имотите е ставало с помощта на шефа на кадастъра в Добрич Костадин Костадинов. Той е получавал подготвените документи от Пламен Ганев, а след това е спускал нарежданията на двама свои подчинени служители, става ясно от техните разпити пред съда. Първоначално Костадин Костадинов е свидетел по делото, но в хода на разследването е привлечен като обвиняем. Общо щетата на държавата от тези сделки е оценена на около един милион лева, според обвинителния акт.

Имоти на морски бряг на подставени лица

При част от сделките са участвали подставени лица, които след това препродават имотите на хора посочени от Ердинч Хаджиев и Пламен Ганев. Обикновено това са имоти, които са в близост до морския бряг. Най-скандалната сделка е с продажбата на седем имота с обща площ от 32 дка в местността фара на Шабла. В тези имоти земеделска кооперация "Приморец" от село Тюленово с председател Иван Йорданов е имала овчарници. Кооперацията е имала право по закон да закупи прилежащата площ към сградите с компенсаторни инструменти без търг на преференциални цени. Площите към овчарниците и селскостопанските постройки са били увеличени неправомерно с между 2 и 66 декара. След като земеделска кооперация "Приморец" става собственик на имотите, ги препродава на седем физически лица посочени от обвиняемите.
"Единият е от тях е бил безработен и нито е имал нужда, нито пари, нито намерения да се разплати за сделката. Участвал е обаче в покупко-продажбата по молба на Хаджиев. Идеята е била след това имотът да се прехвърли на зетя на Ердинч Хаджиев - Билгин Юнус. Другите 6 купувачи са били посочени от Пламен Ганев." Това казва прокурорът Пламен Костадинов през 2010 г. след задържането на Хаджиев и Ганев. Днес Билгин Юнус, заедно със сестрата на Ердинч Хаджиев – Илдъз Юнус е собственик на близо 9 дка парцел в местността "Фара" на община Шабла. Това е видно от декларацията на зам.-кмета на община Добричка Илдъз Юнус пред Сметната палата през 2014 г.

Обвиняемите: Не се признаваме за виновни

С всички тези незаконни сделки Ердинч Хаджиев, Пламен Ганев и Костадин Костадинов са "преследвали набавяне на имотна облага", според прокуратурата, която квалифицира случая като особено тежък. Обвинението срещу тях е за длъжностно престъпление в особено големи размери. Предвиденото наказание е затвор от 3 до 10 години и глоба от 3000 до 5000 лв., както и забрана да заемат държавна или общинска длъжност.Тримата обаче не се признават за виновни по така повдигнатите им обвинения.
"Привлякоха ме като обвиняем по сценарий на прокуратурата. Измиха си ръцете с мене, а някои поръчкови прокурори си направиха кариера и имидж", каза Костадинов пред Mediapool.
Пламен Ганев заяви пред Mediapool, че съжалява за стореното. Според него всеки допуска грешки в живота си и има право на втори шанс.
Ердинч Хаджиев единствен не пожела коментар по съвет на адвокатите си Иглика Василева и Васил Василев. Преди пет години обаче заяви: "Ако искат, ще лежа и в затвора за това в края на краищата. След като съм сгрешил, нося си отговорността. Но не съм го направил, защото просто съм решил ей така. Има документация и може да се види."

Заразно зло


И докато няма наказани за безобразията с продажбите на имоти на първа линия на 100 метра от морето, логично следва "изчезването" на нови държавни и общински имоти и последващото застрояване на дюни и пясъци от частни инвеститори напълно законно, защото това не са дюни, но не е ясно какво са. Тези истории продължават вече години наред.
*Тази статия е разработена с подкрепата на Програма достъп до информация и Фондация "Америка за България”
реклама
реклама
реклама
Подпомогнаха растежа на млади... Паметник на Васил Левски... Трансгранична платформа за... Фестивал показва... Асфалтираха основни пътни... Именити писатели посетиха... Празничен първи учебен ден в... Шабла посрещна гости от... Каварна се включва в... Калиграфията подпомага... Удари първият звънец в oбщина... Тенорът Георги Чолаков гостува... С песни от мюзикъли приключва... 125 първокласници пристъпиха... 4,5 тона отпадъци са събрани при... С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.