Около 200 души блокираха пътя село Българево – нос Калиакра. Блокадата, продължила близо три часа. Протестът бе подкрепен от кметовете на Каварна Нина Ставрева и Шабла Мариян Жечев /вляво/.

Първият протест се проведе пред Община Каварна.

След протести на стотици в Каварна и Балчик, стигнали и до сблъсъци:

Временно спряха забраната за земеделие и строителство в екозона „Калиакра”

Предстои среща по темата в София. Ще търсим правилното решение за всички, каза премиерът Бойко Борисов

Размер на шрифта: a | a | a 19:05 06 август 2017
Автор: ДТ
В напрежение преминаха последните 3-4 дни в общините Каварна, Балчик и Шабла. Стотици жители на района излязоха на протести, в опит да защитят поминъка си. Огънят на гражданското недоволство пламна заради наложените забрани от Европейската комисия, които касаят територии в трите общини. Протестите започнаха на 4 август - деня, в който трябваше да се проведат обществени обсъждания на интегрирания план за управление на защитена зона „Комплекс Калиакра” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и защитени зони „Калиакра” и „Белите скали” за опазване на дивите птици. Първото обсъждане бе планирано за сутринта в общинската администрация в Каварна, а следобед - в общините Балчик и Шабла. 

Кметът на Каварна Нина Ставрева: Подкрепям протестиращите граждани 

Над 600 души се събраха на протест пред община Каварна 
срещу заповедта на МОСВ за забрана на всякаква стопанска дейност на териториите, попадащи в защитени зони, която е следствие от исканите забрани и ограничения от ЕК. В протеста участваха не само жители на Каварна, Шабла и Балчик, но и от Ахтопол, Несебър и Бургас, защото се засягат интересите и на рибари. Общественото обсъждане, предвидено за 10 ч.в Каварна, така и не се състоя. Протестиращите заплашваха и с блокади на международния път Дуранкулак-Варна. 
 „Подкрепям изцяло исканията на протестиращите. Ние не сме против законите, нормите и директивите на Европейското законодателство, но сме за синхрон и баланс между защита на природата и поминъка на хората. Ние искаме нова процедура, нов интеграционен план с участието на международни специалисти - експерти , искаме предварителни  срещи с  ползвателите на  земеделски земи, с рибарските сдружения. Искаме ясно очертани граници”. Това заяви кметът на Община Каварна Нина Ставрева пред протестиращите и добави, че такива забрани отнемат поминъка на хората и обричат региона. Кметът посочи, че от забраната за обработка на земята са засегнати повече от 25 000 души. Нина Ставрева поиска на следващата среща да присъстват и международни експерти. На протеста пред Община Каварна бяха народните представители Йордан Апостолов и Красимир Янков. Йордан Апостолов заяви, че вицепремиера Валери Симеонов е „против зеления рекет към хората”. Всички институции, включително представители на земеделците и рибарите от региона, трябва да представят своите виждания. Да бъде направена и пълна ревизия на „НАТУРА 2000” и тогава да се насрочи публично обсъждане на проекта за защитените зони.  Голяма част от морето и земеделски земи от крайморска Добруджа попадат в „НАТУРА 2000”. Забраната засяга 23 000 дка земеделска земя, 440 000 кв. м. водни площи в Черно море. Става дума за 1800 рибарски лодки и 142 големи рибарски кораба. Целта на протеста е да се наруши процедурата, за да се спре това безумие да стане закон, заяви общинският съветник от Балчик Виктор Лучиянов по повод заповедта на министъра на околната среда и водите. С тази заповед се налагат абсолютни забрани за земеделие и строителство в зона „Калиакра”, каза  Лучиянов, който е сред  инициаторите на протеста. Основното искане е да бъде направена нова карта на защитените територии. Лучиянов добави, че хората на Добруджа не са против това да има екология, а са за това защитените територии да бъдат направени разумно. Той даде пример, който определи като абсурден - действащото летище на Балчик е обявено за хабитат на птици. 

Протест и в Балчик – напрежението ескалира

След като в Каварна бе осуетено общественото обсъждане, протестът се премести в Балчик, където обаче напрежението ескалира и се стигна до сблъсъци. Наложи се намесата на жандармерия, имаше пострадали хора, както и  счупени стъкла в сградата. Протестиращите отново настояваха за отмяна на заповедта на министър Нено Димов, която според тях ще попречи на поминъка на хората и на икономическото развитие на района. Общественото обсъждане на плана за управление на защитената зона в Балчик също бе провалено, а екипът от еколози – автори на плана, напусна общинската администрация на фона на освиркванията от протестиращите. Още на 4 август започна изпълнението на заканите за блокади по пътищата – за кратко бе блокиран международният път Варна – Констанца. Неочаквано силната реакция на хората от Крайморска Добруджа бе повод за пресконференция на министър Димов в столицата, на която той обясни че неизпълнението на тези забрани ще доведе до много сериозни финансови санкции за държавата ни. На следващият ден – 5 август около 200 от протестиращите блокираха общинския път с.Българево - нос Калиакра. Те бяха подкрепени и от кметовете на Шабла Мариян Жечев и на Каварна Нина Ставрева, която е дала разрешението за протеста. 

Бойко Борисов спря заповедта на МОСВ

Още същия ден стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е разпоредил на министъра на околната среда и водите Нено Димов да спре изпълнението на заповедта, относно забраните за териториите в района на Балчик, Каварна и Шабла, попадащи в "Натура 2000". Решението на премиера е взето след анализ на случващото се в района на Добруджа и невъзможността на хората да приемат ситуацията, чието сегашно развитие е резултат от недалновидни и неправилни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров. На министър Димов премиерът възложи да осъществи контакт с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и заедно с неправителствените организации, които са в основата на изготвянето на списъците с териториите по "Натура 2000", да бъде поканен да посети района и на място да се запознае с различните гледни точки. Стана ясно и че на следващото заседание на Европейския съвет министър-председателят ще постави въпроса пред председателя на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер и ще разговаря с него за стотиците милиони, които България ще трябва да плати като глоба в резултат на осъждането. 
Правителството на премиера Сергей Станишев възложи през 2006 г. определянето на зоните по "Натура 2000" на екоорганизации, а не на научни институти, както е направено в останалите страни от ЕС. През 2008 г. са заведени две дела срещу България. Сигналът е за 600 проекта - сред тях има къщи за гости, ниви, ветрогенератори и други. През 2014 г. България е осъдена от ЕК.

Министър –председателят се срещна с протестиращите и кметовете на трите общини

Последното развитие по темата бе вчера – 6 август, когато лично Бойко Борисов се срещна с протестиращите от Крайморска Добруджа в присъствието на кметовете на общините Балчик, Каварна и Шабла и министрите Нено Димов, Валери Симеонов, Владислав Горанов и Ивайло Московски. Пред тях той заяви: „Ако трябва нива по нива ще гледаме, но ще компенсираме всеки". Срещата се проведе във Варна, но ще продължи в София, в Министерски съвет, във вторник – 8 август, от 11:00 ч., когато министър Нено Димов ще представи кадастрална карта на засегнатата от заповедта му територия в защитена зона „Калиакра”.  На срещата вчера  собственици на земя от региона се оплакаха, че не са ясни границите на територията. Борисов обеща, че ще бъдат изслушани всички страни по темата и ще  се търси едно решение, което да не ощетява нито хората от крайморска Добруджа, нито останалите български данъкоплатци. Министър Димов уточни, че заповедта не засяга цялото Северно Черноморие, а само защитената зона „Калиакра”, където няма да може да се строи или засажда каквото и да било заради наличието на защитения вид „понто-сарматски степи”.  40 000 лева дневно е санкцията, която държавата ни дължи на Европа, ако не спази заповедта, припомни Нено Димов, а Бойко Борисов увери, че ще се преговаря с Брюксел.
реклама
реклама
реклама
С 25% по-малко ще е прибраната... Галина Александрова гостува в... Приключенска Фото-Академия... Музеят “Земята и хората”... Закриват Районната... Електропастир ще ни пази от... Канят децата на фестивал... Дни на класиката започват на 21... Мюзикълът „Зоро” представят... Международна изложба на... Шабленец загина при пожар Празникът на пъпеша в... „Баш майсторът” гостува в... Изложба във Варна припомня... Изложба на руската художничка... Зам.-министър Добрев се срещна... Ще валидират юбилейна пощенска... Приемат заявки за участие в... 140 деца са част от Плувно лято... Очакват с 10-15 процента по-нисък... Данъчните засилиха контрола по... Два са горските пожари в... Хиляди посрещнаха юлското... Първо издание на пленер... “Пясъчни творения” събира... Изложба за Двореца гостува в... Опасността от разпространение... Труп на диво прасе е открит на... Регионалният съвет за развитие... Каварна и Шабла ни канят на...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.