Инж. Юлиян Иванов – управител на ВиК - Добрич

“ЕНЕРГО-ПРО” поиска спешно покриване на дълга за ток

ВиК – Добрич полага усилия за плащане на задълженията си за ел.енергия

Размер на шрифта: a | a | a 18:25 21 август 2013
Автор: ДТ
ВиК – Добрич прави всичко по силите си за покриване на задълженията за изразходваната електроенергия към “ЕНЕРГО-ПРО”. От 8 август досега сме превели около 800 000 лв. Това заяви за “Добруджанска трибуна” управителят на добричкото водно дружество Юлиян Иванов. От енергоразпределителната компания разпространиха пространно съобщение до медиите, в което излагат своята позиция във връзка със задълженията, които ВиК –Добрич има към тях. От “Енерго-Про” настояват за спешно решаване на проблема и плащане на целия дълг до 23 август. В противен случай

ЕРП-дружеството заплашва да започне поетапно спиране на захранването към обекти на ВиК-Добрич
 
Когато поех поста управител ме уведомиха, че дължим 1,2 млн. лв. Оказа се обаче, че има неплатена фактура и за юли и така задълженията ни нарастнаха двойно. Вероятно това притеснява “ЕНЕРГО-ПРО”. На 8 август преведохме 200 000 лв., в следващите дни още около 600 000 лв. Утре /б.а. – днес/ ще изплатим още над 100 000 лв. Всяка стотинка, с която разполагаме в наличност отива за погасяване на дълга към енергоразпределителното предприятие, сподели за “Добруджанска трибуна” Юлиян Иванов. Той добави, че принципалът на добричкото водно дружество – Министерството на регионалното развитие и благоустройството е уведомен за всички предприети мерки. Постоянно сме във връзка и преговаряме с “ЕНЕРГО-ПРО”, като се надявам да не се стига до крайната мярка – спиране на ел. захранването на обекти на ВиК. Защото ако това се случи, ние няма да сме в състояние да събираме пари от абонатите си и да работим нормално и тогава ще сме още по-затруднени да платим задълженията си, каза Юлиян Иванов.
През последната една година – дали от незнание, от нехайство или от некадърност не е правено нищо в посока енергетика – имам предвид, че не са предприети стъпки, които биха позволили на ВиК – Добрич да излезе на свободния пазар на електроенергия. Съгласно последните промени в законодателството всички големи консуматори на ток – средно напрежение имат право да избират доставчика си между трите ЕРП на база предложена цена. Ако успеем да се възползваме от тази процедура, ще спестяваме месечно между 150 и 200 хиляди лева от сметките за ток, обясни Юлиян Иванов. Но докато има неразплатени задължения към “ЕНЕРГО-ПРО” добричкото водно дружество не може да се възползва от тази възможност. Оставам с впечатлението, че нарочно се правят спънки, за да не можем да излезем на свободния пазар и да си избираме доставчика, каза още Юлиян Иванов.
Продължава на стр. 3


“ЕНЕРГО-ПРО” поиска спешно покриване на дълга за ток

ВиК – Добрич полага усилия за плащане на задълженията си за ел.енергия

Искаме да излезем на свободния пазар на електроенергия, казва управителят Юлиян Иванов
Продължава от стр. 1


В продължение на близо десетилетие темата за задлъжнялостта на ВиК за електрическа енергия е постоянно на дневен ред в Добрич. Макар в определени моменти дългът на ВиК дружеството да намалява значително, местната електроснабдителна компания е в незавидното положение на неговия най-голям и най-дългогодишен кредитор. С това припомняне на добре познатата ситуация започва обръщението на «ЕНЕРГО-ПРО» до медиите. От енергийната компания поясняват, че с влизането в сила на новите цени на тока от 1 август възможностите на ЕНЕРГО-ПРО да носи финансовата тежест на ненавременни плащания от свои клиенти е сведена до нулата. От компанията споделят, че ще са принудени да ограничат растящия дълг на ВиК Добрич и апелират за срочни мерки от страна на представителите на държавната власт, защото

в разгара на лятото Добрич може да се окаже с неработеща ВиК система.

Държавното водно дружество, което от много години не е излизало „на чисто” в сметките си за електроенергия, доставя вода в град Добрич и областта от кладенци, някои от които са отдалечени на повече от 90 км. В Добруджа водата е скъпа – всеки литър от нея, който стига до домовете на хората, струва киловати електричество. Загубите на вода по овехтелите тръбопроводи, високата себестойност на услугата и икономическата криза, която сви поминъка в Добруджа и доходите на хората, връщат отново опасността от сух режим в разгара на лятото.
Близо една година след като на 13 септември 2012 г. ел.захранването на "Водоснабдяване и канализация" ЕООД – Добрич бе спряно, поради дълг в размер на близо 5 милиона лева, ВиК отново оглавява списъка на длъжниците на ЕНЕРГО-ПРО. Към днешна дата задълженията на водното дружество отново растат и са вече близо 2 млн. лв., които включват и стари дългове, трупани в продължение на месеци, заявяват от енергоразпределителната компания.
Управителят на ЕНЕРГО-ПРО-Варна Стефан Абаджиев е поискал вечерта на 19 август спешна среща с кмета на Добрич Детелина Николова. През миналата седмица по същия повод той разговоря с областния управител Недко Марчев.
Изключително съм благодарен на г-жа Николова за разбирането, с което ме изслуша, когато я запознавах с поредната ескалация на дълга на ВиК. Осъзнавам, че за нея, като кмет, е много тежко да разисква с мен и управителя на ВиК – Добрич Юлиян Иванов сценарии, които заплашват гражданите на Добрич да останат без вода. Но ако задълженията на дружеството не бъдат изплатени в срок, който ние съгласуваме, това за съжаление може да се случи. Искам особено да подчертая - работната ми среща с г-жа Николова беше наистина много позитивна, ние разисквахме в дълбочина проблема с постоянните финансови трудности на ВиК Добрич, търсехме варианти за изход, заявява Стефан Абаджиев.
От ЕНЕРГО-ПРО декларират, че виждат себе си като партньори на град Добрич и искат да съдействат за решаване на проблемите, пред които е изправено водното дружество. Спирането на електрозахранването на ВиК е най-крайната мярка, до която всячески се опитваме да не стигаме, уверяват от електроснабдителното дружество.
По време на срещата с Детелина Николова и Юлиян Иванов е станало ясно, че основната причина за постоянно растящия дълг на ВиК- дружеството се корени в много остарялата и амортизирана водопреносна мрежа, по която се губят близо 80% от пренасяната вода. Друга причина за проблема са цените, определени от Държавния енергиен и воден регулатор, които не гарантират достатъчно средства за устойчивата работа на водното дружество. Водата на Добрич пътува до абонатите над 90 километра! Разбрах от разговорите си с управителя на ВиК Добрич и с членове на общинската управа, че държавата от години не е имала възможност да инвестира във водопреносната мрежа и загубите по нея са огромни – достигат до 80%. Това е ситуация, която всеки разумен човек би оценил като кризисна и която трябва бързо, решително да бъде променена! Всеки литър вода, който се използва в Добрич, се добива с помпи и затова разходът на електричество е огромен. Оказва се, че по-голямата част от електричеството, което ВиК закупува от нас буквално "потъва" в земята, заедно с течовете по водпроводната мрежа, сподели управителят на ЕНЕРГО-ПРО Варна. Той добави, че  разчита на подкрепа от Община Добрич в диалога с ръководството на Министерството на регионалното развитие.
Решение на проблема с неефективността на ВиК-системата в областния център е намерено в перспектива с проекта за водния цикъл. Очаква се след реализирането му чувствително да се намалят загубите на питейна вода и да се  редуцират ред други разходи на водното дружество. За проекта е спечелено еврофинансиране в размер на 115 милиона лева по оперативна програма „Околна среда”. В рамките на проекта е предвидена пълната подмяна на 86 километра главни водопроводи, реконструкция на пречиствателна станция, в резултат на което се очаква загубите на вода да се намалят наполовина, а също така, разходът на енергия в помпените и пречиствателната станция на града да бъде значително занижен. Това съществено би облекчило работата на ЕНЕРГО-ПРО с ВиК Добрич и в бъдеще би направило дружеството печелившо, убудени са от енергийната компания. От там добавят, че ситуацията е много точно регулирана в законите и наредбите. Ние сме длъжни да защитаваме обществения интерес и да третираме всички наши киенти и длъжници равнопоставено. С последното си решение Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ни постави в крайно тесни финансови рамки - ние буквално нямаме финансовата възможност да поемем крупен дълг на наш клиент, като този на ВиК Добрич. С новите цени ДКЕВР ни показа ясно размера на нашата обществена роля, сложи граница до къде може да се простира тя – така например, за ЕНЕРГО-ПРО, като регулирано дружество, е невъзможно да кредитира с милиони свои клиенти, дори такива като ВиК Добрич, които изпълняват обществена мисия и също като нас служат на обществения интерес, заявяват от ЕРП-компанията. Натрупването на дълг от ВиК Добрич е крайно обезпокоително и увеличава финансовата тежест на ЕНЕРГО-ПРО до степен, в която компанията може да бъде принудена да ограничава своите загуби, като въведе ограничено електроподаване към съоръжения на водното дружество. Трупането на дълг от крупни клиенти застрашава способността на нашата компания да се разплаща със своите доставчици, от което зависи доставката на електроенергия в цяла Североизточна България. Надяваме са на разбиране от страна на държавата, като принципал на ВиК Добрич, защото, ако дългът на дружеството не бъде овладян в кратки срокове и неговият ръст не започне да намалява, ще бъдем принудени да пристъпим към поетапно изключване на електрозахранването на ВиК след 23 август, предупреждават от  ЕНЕРГО-ПРО.
Областният управител Недко Марчев проведе вчера поредната си работна среща  с шефа на ВиК – Добрич инж. Юлиян Иванов. Управителят на Добричка област се е ангажирал активно да съдейства в комуникацията с държавната администрация. По преценка на Недко Марчев новият управител на ВиК разполага с разработена реалистична програма за инвестиции и финансово оздравяване на водното дружество.
От ЕРП-оператора са изпратили писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева, с което молят за спешна среща в нейно присъствие с участието на кмета на Добрич Детелина Николова, ВиК-шефа Юлиян Иванов и областния управител Недко Марчев. На тази среща трябва да се вземат спешни решения за погасяване на дълга. По непотвърдена информация Десислава Терзиема ще бъде в Добрич на 29 август.


реклама
реклама
реклама
Подпомогнаха растежа на млади... Паметник на Васил Левски... Трансгранична платформа за... Фестивал показва... Асфалтираха основни пътни... Именити писатели посетиха... Празничен първи учебен ден в... Шабла посрещна гости от... Каварна се включва в... Калиграфията подпомага... Удари първият звънец в oбщина... Тенорът Георги Чолаков гостува... С песни от мюзикъли приключва... 125 първокласници пристъпиха... 4,5 тона отпадъци са събрани при... С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.