Възстановиха захранването в повече от 200 села

Близо 250 населени места остават без ток

Размер на шрифта: a | a | a 11:55 17 януари 2016
Автор: ДТ
Екипите на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи възстановиха електрозахранването на над 50 хиляди домакинства в 209 населени места в Североизточна България днес
 Отстранени са десетки аварии по електропроводи средно напрежение, предизвикани от снежните виелици и обледяването. Едновременно с това се работи и по повреди по съоръжения от мрежата ниско напрежение. Към 18:00 часа без електрозахранване остават към 50 хиляди клиенти в 249 села. 
Компанията работи в постоянно взаимодействие с областните и общинските щабове за защита при бедствия. Благодарение на съвместни усилия  екипите успяха да достигнат редица райони със затрупани пътища от снегонавявания. Все още на територията на Североизточна България има населени места, достъпът до които е затруднен поради снежни преспи и закъсали автомобили. Екипите на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи ще продължат да работят до късните часове на нощта, за да възстановят електрозахранването на максимален брой хора.
Обилният снеговалеж, придружен със силен вятър и обледенявания, предизвика през изминалата нощ  многобройни повреди по електроразпределителната мрежа в Североизточна България. Начупените дървесни клони, паднали дървета и обледяванията от тежкия мокър сняг скъсаха множество проводници и начупиха изолатори.На отделни места има и счупени стълбове, включително по линии средно напрежение. Към 11:00 ч. днес без електрозахранване са 458 населени места в областите Велико Търново, Търговище, Русе, Шумен, Габрово, Разград, Силистра и Добрич. Вследствие на упоритата работата от екипите на ЕНЕРГО-ПРО, до 16 ч. бе възстановено електрозахранването на 103 населени места в Североизточна България вече е възстановено. Екипите на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи продължават да рзботят за отстраняване на пораженията върху електроразпределителната мрежа вседствие на снежната стихия - счупени стълбове, скъсани проводници и повредени изолатори от паднали дървета и клони. Управителите на ЕНЕРГО-ПРО се намират в областите Русе, Силистра, Шумен и Добрич и координират действията на екипите в районите, където тяхната работата е най-затруднена, поради непроходимостта на пътищата. Усложнена е обстановката в област Силистра, където има затворени пътища и екипите не могат да достигнат местата на авариите. Установен е пряк контакт с кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов за синхронизиране на действията и приоритетно разчистване на пътищата към местата на авариите. 
Аварийните екипи на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи са мобилизирани за отстраняване на повредите. Екипите са снабдени със специализирана техника и са напълно оборудвани за работа в усложната зимна обстановка. Те работят по отстраняването на повредите по всички съоръжения, до които имат достъп. Едно от най-големите предизвикателства пред тях е да достигнат до местата на авариите, поради навяванията, заради които отделни райони са недостъпни дори за специализирана техника.
74 аварийни екипа на „ЕНЕРГО-ПРО Мрежи” отстраняват последствията върху електроразпределителната мрежа от тежките метеорологични условия. Екипите са напълно оборудвани с необходимите материали, инструменти, лични предпазни средства и облекло. Както и досега, при възникване на аварии в резултат на усложнената зимна обстановка, компанията ще пренасочи допълнителни екипи и техника към засегнатите райони. При извънредна ситуация на разположение са 396 екипа. В готовност са 410 високопроходими автомобила, 317 екипни автомобила с нормална проходимост и 149 специализирани автомобила – багери, автокранове, автовишки и други. Денонощно работят и диспечерските центрове на дружеството, които осъществяват управлението на електроразпределителната мрежа и ръководят работата на екипите при възникване на аварии. 
Ръководството на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи е в постоянна връзка с областните и общинските щабове за защита при бедствия  за синхронизиране на действията и максимално бързо справяне с усложнената обстановка.
Компанията има готовност при необходимост да мобилизира допълнителен ресурс от квалифициран персонал и техника, който да бъде насочен към районите с най-голям брой повреди.
Напомняме, че сигнали за аварии, възникнали на територията, обслужвана от ЕНЕРГО-ПРО Мрежи, се приемат на денонощния телефон на компанията 0700 1 61 61. Телефонният център поддържа линия за приоритетно приемане на сигнали за прекъснато електрозахранване, както и информира клиентите за аварии, по отстраняването на които екипите на компанията вече работят. ДТ

реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.