Възстановяват църквата в село Езерец

В ремонта се инвестират евросредства в размер на 365 408 лв.

Размер на шрифта: a | a | a 19:43 25 януари 2015
Символична първа копка от възстановителните дейности по църква „Св. Георги Победоносец“ в шабленското село Езерец бе направена на 23 януари. Събитието събра около 50 жители и гости на селото, съобщават от крайморската община.
Според предварителните планове предстои да бъде освободено пространството около входа, за да може той да се види в цялата си красота. Ще бъдат възстановени вътрешните колони, а мазилката ще се изчисти, за да останат само автентичните каменни стени. Ще се направи опит и за разкриването на първия слой от уникалния каменен под. По открити стари снимки по-късно ще се търси възвръщане вида на иконостаса и цялостната вътрешната уредба. Около храма ще бъде издигната ограда с железни порти.
Проектът „Реконструкция и възстановяване на православен храм „Св. Св. Георги Победоносец и благоустрояване на прилежащото пространство“ е на стойност 365 408 лв. Финансирането е изцяло с европейски средства от Държавен фонд „Земеделие“, по  Програмата за развитие на селските райони 2007-2013. Изпълнител на ремонтните дейности е варненската фирма “Рони Колор“ ЕООД с управител инж. Димитър Куртев.
Сред гостите на символичната първа копка бяха кметът на Община Шабла проф. Райна Бърдарева, двамата й заместници Мариян Жечев и Георги Тодоров, кметският наместник на село Езерец Петранка Георгиева, Яксенка Моллова – представител на Варненска митрополия и гл. архитект Габриела Семова – автор на проекта за реконструкция на сградата.
Трима свещеници – отец Павел Максимов, отец Василий от Каварна и йеромонах Никифор от Варненска митрополия, отслужиха водосвет и благословиха началото на ремонта.
Запазени източници документират, че църквата в Езерец датира поне от 1853 година, като оцелява след разрушителното земетресение от 1901г. По време на комунистическия режим в България, тя спира да функционира, имуществото е разграбено, но иконите са спасени и до днес се съхраняват в храма „Св. Харалампий“ в Шабла. ДТ

реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.