Трофей от елен лопатар е кандидат за нов национален рекорд

Размер на шрифта: a | a | a 18:50 06 ноември 2016
Автор: ДТ
Уникален трофей от елен лопатар с предварителна оценка от 208,22 т. по системата на CIC и тегло 4,750 кг е кандидат за приза в националната ни класация за трофеи от този вид дивеч. 11-годишният екземпляр е отстрелян на 15 октомври от германския ловец Вернер Аустрман. Сполуката го споходила при организиран ловен туризъм на територията на ДЛС „Тервел“. Трофеят е резултат от дългогодишните усилия на ловните специалисти в стопанството към Североизточно държавно предприятие. 
Съгласно нормативната уредба предварителната оценка на трофея се прави няколко дни след обработката му, а окончателната - три месеца от отстрела на животното. Националната оценителна комисия е органът, който ще се произнесе дали трофеят покрива критериите за национален рекорд. 
Според статистиката сегашният национален рекордьор е с оценка от 207.59 т. по CIC и тегло от 3.990 кг. Отстрелян е през далечната 1984 г. в небезизвестното тогавашно представително ловно стопанство „Воден“. Ловното стопанство в Тервел също присъства в челната десятка с два трофея от елен лопатар. Те заемат съответно шеста и седма позиция. Оценени са с 200,72 т. по CIC и 200,49 т. по CIC, като първият е отстрелян през 1972 г., а вторият - през 1981 г. 
„Уникалният за страната ни трофей от елен лопатар, отстрелян през миналия месец в ДЛС „Тервел”, безспорно ще заеме почетно място в колекцията на германския ловец. 
За Североизточно държавно предприятие и в частност за стопанството обаче това е добър знак за развитието на ловния ни туризъм. Сегашната заявка за национален рекорд идва след 32-годишна пауза, но към момента девет от първите десет трофея са отстреляни именно в североизточната част на страната. Това отрежда на региона важна роля за трофеен лов на елен лопатар у нас”, коментира директорът на Североизточно държавно предприятие инж. Веселин Нинов. 
„Популацията на вида в стопанството е стабилна и с добри показатели. Това означава, че усилията, които влагаме, и инвестиции, които правим, са ефективни. Имаме всички основания да очакваме, че в близко бъдеще ще има и други трофеи с отлични качества”, заяви инж. Цветелин Миланов, директор на ДЛС „Тервел”. ДТ


реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.