Въпреки дъждовното време, генералтошевци излязоха на протест преди общественото обсъждане. По инициатива на Асоциацията на българските производители-2006 г. да протестират излязоха и земеделци със селкостопански машини.
Снимка: Григор Маринов

Добруджанци препълниха залата на Общинския съвет в Генерал Тошево, за да защитят земята си
Снимка: Григор Маринов

Тошевци с ултиматум към „Русгеоком” да напуснат общината

Размер на шрифта: a | a | a 17:35 29 октомври 2017
Автор: ДТ
„Русгеоком” да оттегли инвестиционното си предложение до 3 ноември – това заявиха жители на община Ген.Тошево на последното обществено обсъждане на доклада за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното намерение за добив на газ. Обсъждането се проведе  в събота в препълнената зала на общината. В залата имаше плакати „Добруджа” не се продава”, скандирания „Довиждане”, Сбогом”, „Мафия”.
50 000 румънци са готови да дойдат в Ген.Тошево, за да ни подкрепят, тъй като водоносният слой е един и същ в Северна и Южна Добруджа – стана ясно в залата. Изказващите се на обсъждането откриха много невярна  информация в изложеното от „Русгеоком”, вкючително и по въпроса с каква технология ще се добива газа. Основните тревоги на хората бяха свързани и с невярното, според тях твърдение на инвеститора, че земята и водата няма да бъдат замърсени. 
Залата беше подготвена и обясни точно какви са притесненията на местните жители. Тук зададоха и другия въпрос – откъде са 50-те млн. лева за проучване, тъй като, според присъстваващите, е направен само един сондаж в село Рогозина и вероятно един в Спасово. От фирмата се опитаха да обяснят, че се използват безвредни химикали за сондажи над 5000 м, което залата не прие. Беше даден пример за сондажа в Спасово, където, според местните хора, са били изпозвани 55 вида химикали. На обсъждането стана ясно, че представителите на фирмата не могат да отговорят на въпроса как ще съхранят хумуса. Бяха поставени и въпроси за това, че отпадъчните води ще се носят във Варна, а там пречиствателната станция не може да пречиства такива води. От фирмата се опитаха да обяснят, че в изследвания район има 12 млрд. куб.м газ на стойност около 370 млн. лева, което се равнявало на 10 процента от общата консумация на газ в България. Казаха още, че 50 процента от концесионната такса оставала за общината, а газът щели да продават на местната фирма „Добруджа газ” и „Бултартрансгаз”. На  това тошевци заявиха, че фирмата е пълна измама, че без мотиви искането й за проучване се удлъжавало 3 три пъти, че явно някой я закриля. До момента са инвестирани 50 млн. лева за сондажите и от фирмата дори намекнаха, че могат да заведат и съдебно дело, за да си покрият разходите. Как фирма с 50 000 лв капитал може да прави такива разходи – беше следващият въпрос. И се оказа, че тази фирма е собственост на друга по-голяма фирма – това показаха с документи хората в залата, а представителите на „Русгеоком” не отрекоха. Думите на представителите на фирмата стигаха трудно в цяло резюме, защото присъстващите в залата, в която имаше плакати и национални знамена, ги заглушаваха със скандирания, най-честото беше „Довиждане” и „Мафия”. Внимателно прочелите доклада за оценката за въздействието на околната среда, откриха директни признания от фирмата, че не можели да използват конвенционални технологии за добив на газ. Местните хора се притесняват още, че фирмата няма опит в добива на газ. Те не приеха доклада на общественото обсъждане в Ген. Тошево на 28 октомври.
Над 100 трактора и друга селскостопанска техника заеха едното платно на централната улица на Ген. Тошево – от Добрич по посока Кардам. Въпреки дъжда, машините останаха на място и не спряха моторите, докато не завърши обсъжданието. Шумът от работещите двигатели бе допълван от време на време и от клаксоните на селскостопанските машини. Този вид на протест беше инициатива на „Асоциация на българските производители-2006”.

реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.