Световноизвестен пианист свири в Шабла

Георги Славчев изпълни в крайморския град два цикъла пиеси

Размер на шрифта: a | a | a 18:02 19 август 2018
Автор: ДТ
Една истинска холивудска музикална звезда, но не в по-популярните за масовата аудитория жанрове – Георги Славчев, блестя в Зеления образователен център в Шабла. През 2005 година, той получава докторска степен по музикални изкуства от Университета в Южна Калифорния, където е бил помощник-лектор и е получил „най-високото отличие на клавирния отдел“ в дипломирането си. Същата година, в знак на признание за постоянните  му международни изяви, американското правителство обявява Георги Славчев за „чужденец с изключителни способности в изкуствата“, които му дават разрешение за пребиваване в САЩ. Този престижен статут е запазен за малък процент от артистите, които са се издигали на върха на своята област в световен мащаб.
Живеещият в Лос Анджелис, Славчев, е свирил в зала „Карнеги Хол“, в зала „Уайлд Рейтинг“ и като солист на много оркестри в цяла Европа.
Георги Славчев дойде в Шабла със съдействието на известния в крайморския град меценат Камен Кенов. Кенов представи пианиста пред шабленската публика, като обяви идеята си, Шабла да стане център на летен музикален фестивал, в който да участват гении като Славчев.
Соловият концерт на музиканта бе под мотото „Пианото разказва…“. Публиката в залата се увери, че Славчев не само свири  на пиано, той едновременно се идентифицира с музиката, вдъхва живот в композициите и ги прави впечатляващо преживяване за слушателя.
Преди всеки изсвирения от него цикъл от пиеси „Червенокосите“, пианистът разясняваше на аудиторията, как е озаглавил всяка от пиесите и така потопи хората в света на своите „Среща“, „Борба и почти победа“, „Щастие“, „Sow must go on“.
Ако в началото на концерта е имало някаква бариера между изпълнител и публика, то когато дойде ред на цикъла „Невидимата нишка“, разработен заедно с  Пенка Кунева (популярен филмов композитор в Холивуд – „Трансформърс“, „Принцът на Персия“), вече музикант и публика бяха едно цяло. Хората разбраха борбата на духа на твореца, отразена в композицията. Неговите „Нощни мисли“, „Желание“, „Сбогуване“.
Изпълнените от Славчев композиции бяха премиера за Стария континент.
Не случайно той завърши рецитала си с няколко разработки по песни на Стинг. „Shape of my heart“ и другите парчета на известния британец не бяха просто кавърверсии, в изпълнение на Славчев. На моменти те преливаха в пълна импровизация, отстрана на пианиста. Той изпращаше своите послания към залата, на базата на популярни и познати мелодии. Накрая, под бурните овации на шабленските меломани, Георги Славчев прие букетите с цветя и благодари на публиката.
Председателят на общински съвет Шабла д-р Йорданка Стоева също благодари на пианиста, за изнесения в града спектакъл, като му пожела да има повече концерти в България, защото „сега българите имаме нужда от хора като вас“.  ДТ
реклама
реклама
реклама
Подпомогнаха растежа на млади... Паметник на Васил Левски... Трансгранична платформа за... Фестивал показва... Асфалтираха основни пътни... Именити писатели посетиха... Празничен първи учебен ден в... Шабла посрещна гости от... Каварна се включва в... Калиграфията подпомага... Удари първият звънец в oбщина... Тенорът Георги Чолаков гостува... С песни от мюзикъли приключва... 125 първокласници пристъпиха... 4,5 тона отпадъци са събрани при... С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.