Шабла – общината с разнообразие от природни дадености, но невъзможност да ги използва

Искаме да върнем старата слава по отношение на туризма, каза кметът проф. Бърдарева

Размер на шрифта: a | a | a 20:12 20 май 2014
Автор: Галина Михайлова
Община Шабла е с дългогодишни традиции в сферата на туризма, но това твърдение не се отнася за настоящето. Усилията ни са насочени към възвръщането на тази стара слава на общината, каза кметът на крайморския град проф. Райна Бърдарева на кръгла маса на тема “Българското Черноморие – европейска туристическа дестинация” вчера в Албена. На фона на отбелязването на Европейския ден на морето на 20 май, една от черноморските ни общини, която разполага с най-дългата крайбрежна ивица се надява на интерес от инвеститори. Проф. Бърдарева каза, че през годините населението на общината е намаляло наполовина. Селата в Шабленско са обезлюдени. Четири от тях са пред изчезване, опасност да бъдат заличени от картата на България грози още две от селищата в крайморската община, каза кметът. Силни сме по отношение на природните ресурси, в момента има засилен инвеститорски интерес, разполагаме и с богато историческо наследство, каза проф. Бърдарева, изброявайки част от силните страни на община Шабла.
На първо място в списъка на слабите страни кметът на Община Шабла постави липсата на Общ устройствен план. Вече 8 години се борим за ОУП, но без резултат, добави тя. В общината няма и достатъчно леглова база за посрещане на туристи. Към момента залагаме на развитие на СПА туризма, организирането на фестивали и културни събития, но влошеното икономическо състояние оказва влияние, каза проф. Бърдарева. Спадът в броя туристи през годините кметът на Шабла онагледи с цифри – през 80-те години само в един от къмпингите в Шабленско са посрещани на 50 000 туристи годишно, а сега потока от летовници е едва 5 000 души и е крайно недостатъчен. От съществуващите в Шабла три къмпинга, само един отговаря частично на съвременните изисквания – “Космос” в Дуранкулак. Останалите два обекта са предадени за стопанисване на Държавен горски фонд и практически са занемарени. Сега са плъзнали змии и гущери, а преди тези къмпинги осигуряваха хляба на жителите в общината, констатира проф. Бърдарева.
Ограничени сме в използването на природните дадености на района, заради по-различните интереси на някои неправителствени организации, каза кметът. Не са във фаза на растеж нито екстремния нито селския туризъм, които се практикуват на територията на Шабленско. Кметът отчете и факта, че в дипляна за туристически обекти в Добричка област Шабла въобще не фигурира. Според нея би могло да бъде посочен поне Фара на Шабла, който е със 160-годишна история и е символ на общината. Тя представи проектите, по които Общината работи и са свързани с развитието на туризма – за рибарското селище Кария, Големият остров на Дуранкулашкото езеро и др. Подчертано бе, че Шабленското и Дуранкулашкото езера, като част от Натура 2000, не са под управлението на Общината.
Като обект с потенциал за развитие проф. Бърдарева посочи Шабленската тузла, която от 2012 г. е под управлението на Общината. Изследване на калта, направено по инициатива на Общината доказва изключително полезните й качества. Въпреки това, скоро там санаториум едва ли ще се издигне, защото мястото е отново в защитена зона и изпълнението на идеята ще бъде проблем. Все пак се надяваме на инвеститориски интереси към този обект, уточни кметът. В заключение проф. Бърдарева каза, че скоро Община Шабла ще обяви нова туристическа дестинация. Тя включва Фара, Зеления образователен център, Големия остров и още един обект в посока границата с Румъния, който предстои да се реализира по нов проект. Проектът ще стартира в края на годината и предвижда представяне на тракийски занаяти и обреди. Очаква се новият обект да е готов през 2015 г.

реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.