Съкровище откриха на нос Калиакра

Размер на шрифта: a | a | a 17:52 20 август 2018
Автор: ДТ
Археолози откриха гърне с монети на нос Калиакра. Новината бе съобщена от ръководителят на разкопките доц. Бони Петрунова по време на среща – дискусия във Варна. "Всеки мечтае да открие гърне с монети, това е класика!", каза директорката на Националния исторически музей. Тя попада на такова съкровище за първи път в цялата си кариера. Доц. Петрунова предполага, че монетите са от времето на турския султан – завоевател Сюлейман Великолепни, но проучването им тепърва предстои. Съкровището е открито в сграда във вътрешния град на нос Калиакра. Сградата се проучва от няколко години. На същото място преди това са намерени нефритен елемент от колан и обков за книги. Археолозите се надяват да открият там и други ценни находки. "Може да е било трезор или сграда, където е трупана плячка", предполага доц. Петрунова. 
След като съкровището бе преброено се оказа, че гърнето съдържа 28 златни монети, над 860 сребърни и 11 масивни златни обеци. Това е една от най-значимите находки на нос Калиакра. Предстои монетите да бъдат датирани.
Доцент Петрунова от години е начело на екипа археолози, които работят на нос Калиакра. Тя не го оглавяваше само когато бе зам.-министър на културата. 

реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.