Ръст на заболеваемостта от грипни вируси очакват лекари

Размер на шрифта: a | a | a 16:06 05 януари 2014
Автор: ДТ
Рязък скок на заболеваемостта от остри респираторни инфекции и грипни вируси прогнозират лекари за средата на януари. През изминалите почивни и празнични дни броят на регистрираните болни бе изключително нисък – най-вече заради обстоятелството, че хората избягват да ходят на лекар по празниците и залагат на самолечение. В страната циркулират различни респираторни вируси, които се подават на традиционните лечебни методи. Официално регистрираните болни по Коледа и Нова година са малко повече в сравнение с летните месеци. През декември обаче заболеваемостта е била обичайната за сезона, посочват епидемиолози.
В Силистра е бил изолиран вирус на грип от типа "В". Това е една от четирите за страната положителни проби през декември. Установени са и три случая на тип "А" - щам "Калифорния" (свински грип).
Главният държавен здравен инспектор  д-р Ангел Кунчев прогнозира увеличаване на заболеваемостта в средата на януари. Не е изключено през първия месец на годината в някои райони на страната да бъде обявена и грипна епидемия. В първите работни дни на 2014 г. се увеличава търсенето на медицинска помощ при общопрактикуващите лекари, особено при педиатрите. Расте броят и на приетите деца в лечебните заведения, съобщи д-р Кунчев. Той обясни, че епидемията за нашия регион и за Европа протича през втората половина на януари, до началото на февруари. Рядко има раздвижване в следващите месеци. Грипът минава веднъж. Случвали са се и двувълнови епидемии, с малко по-късна втора вълна, но това по-скоро е изключение, допълни д-р Ангел Кунчев. 
реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.