Приключи жътвата в черноморските общини

Прибрани са 572 753 тона пшеница при среден добив от 480 кг/дка.

Размер на шрифта: a | a | a 20:53 04 август 2014
Жътвата на пшеница в трите черноморски общини на Добричка област вече приключи. Най-много зърно са прибрали стопаните в Балчик – 496 кг/дка. Средният добив в Община Каварна е 480 кг/дка, а в Община Шабла – 470 кг/дка. На 100 % са пожънати и засетите с пшеница площи на територията на областния център при среден добив от 520 кг/дка. В останалите четири общини в региона е прибрано зърното от над 90 % от площите. 495 кг/дка са прибрали зърнопроизводителите в Община Добричка при реколтирани 93 %, 440 кг/дка в Община Тервел при 93 %, 490 кг/дка в Община Генерал Тошево при 98 % и 440 кг/дка в Община Крушари при 95 %. Справката на Областна  дирекция “Земеделие” показва, че стопаните са прибрали в хамбарите общо 572 753 тона пшеница при среден добив за региона от 480 кг/дка.
Стопаните в региона и страната отчитат трудна жътвена кампания заради лошото време. Мнозина коментират, че досега не е имало толкова обилни дъждове, които пречат на машините да влязат в полетата. От Националната асоциация на зърнопроизводителите обаче не очакват дефицит на пшеница в страната, както и увеличение в цената на брашното. Към момента се регистрират малко сделки със зърно от тазгодишната реколта. Най-често това са продажби, направени с предварителни договорки. Очакванията не са за високи цени. Прогнозите за продажната ставка на тон хлебна пшеница са за около 260-270 лв/тон.
Справката в Софийската стокова борса показва, че през изминалата седмица няма сделки за покупка на хлебна пшеница. Предложенията за продажба са били на цена от 300 лв/тон. Извършваните сделки за купуване на фуражен ечемик са се осъществявали на цена от 260 лв/тон.
Все още няма окончателни данни за щетите, които дъждовете нанесоха на реколтата, но стопаните предвиждат големи загуби. Много фермери отчитат, че средствата, вложени в производство, надхвърлят с около 30 на сто евентуалните приходи от продажба.
Върху по-нататъшното ценово развитие на пазара на пшеницата влияние ще оказват и ценовите равнища на страните от Черноморския регион и особено от Украйна, която подписа споразумение за присъединяване към ЕС.
Продължава и жътвата на пшеница в полетата на Добруджански земеделски институт, съобщи директорът доц. Иван Киряков. Прибирането на реколтата е трудно, заради лошото време. Комбайните влизат в полетата по обяд или в ранните следобедни часове, когато влажността е по-ниска. Земеделският институт има да реколтира още около 1000 дка с пшеница .Едва след това ще могат да се направят анализи за качеството на зърното от тазгодишната реколта, посочи доц. Иван Киряков. ДТ 
реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.