Даниела Бобева

Приходите от концесии в държавния бюджет са минимални

Настояваме пред румънските власти за строеж на мост между Силистра и Кълъраш, обяви вицепремиерът Даниела Бобева

Размер на шрифта: a | a | a 18:23 14 ноември 2013
Автор: Мирослав Балчев


Решението за мост между Силистра и Кълъраш трябва да бъде взето на междуправителствено ниво. За българското правителство той е важен толкова, колкото и другите мостове на река Дунав, заяви вчера вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева, която посети Силистра и Добрич. На 27 ноември министър-председателят Пламен Орешарски ще посети румънската столица Букурещ, където ще търси съгласие със своя колега Виктор Понта.
На срещата в Силистра бе представена Дунавската стратегия. Трябва да се знае, че по нея няма да се отпускат средства от националните бюджети. Пари за реализирането на проекти от стратегията ще се търсят чрез оперативните програми, подчерта Бобева. Очаква се до дни отново да бъде пуснат спреният преди повече от година ферибот между Силистра и Кълъраш.
Вицепремиерът съобщи, че се прави анализ на законодателството в областта на концесиите с цел защита на националния интерес. В момента годишно приходите в бюджета от всички концесионни такси са само 100 млн. лв.
В проектобюджета за 2014 г. са заложени 500 млн. лв., които ще се разпределят за проекти, създаващи работни места. В оценката на проектите ще участват и представители на неправителствени организации.
При посещението си в Добрич Даниела Бобева изнесе лекция пред студентите от Висше училище Международен колеж. Вицепремиерът говори по темата "Бъдещето развитие на туризма като двигател на икономическия растеж". Колежът в Добрич е уникално висше училище, тъй като е пряко свързан с туристическия бизнес. Партньорството между образованието и бизнеса и от огромно значение за страната, подчерта Бобева и припомни, че туризмът осигурява 12 % от БВП на страната. Изключително сериозен е обаче проблемът с осигуряването на достатъчно добре подготвени кадри за туристическия бранш.
До всички български посолства са разпратени информационни материали, с които дипломатите ни трябва да се опитат да привлекат чуждестранни студенти в българските университети, каза още Даниела Бобева. 

реклама
реклама
реклама
Трансгранична платформа за... Фестивал показва... Асфалтираха основни пътни... Празничен първи учебен ден в... Шабла посрещна гости от... Каварна се включва в... Калиграфията подпомага... Удари първият звънец в oбщина... Тенорът Георги Чолаков гостува... С песни от мюзикъли приключва... 125 първокласници пристъпиха... 4,5 тона отпадъци са събрани при... С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.