Предоставят част от плажовете на общините

Плажните ивици, към които няма интерес от концесионери могат да се стопанисват от общините през 2016 г.

Размер на шрифта: a | a | a 20:34 19 януари 2015
Автор: Пламен Николов
Плажовете, към които няма интерес за отдаване на концесия да бъдат предоставени за стопанисване на морските общини. Това е била една от обсъжданите теми на вчерашната работна среща между народни представители от Осми Добрички многомандатен избирателен район, областният управител и кметовете на общини в Добричка област. И в момента общинските администрации полагат грижи и поддържат неохраняемите плажни ивици, затова се обсъждат законодателни промени, които ще дадат възможност плажовете да се стопанисват от общините и те да имат някакви приходи от тази дейност, поясни пред журналисти вчера депутатът от Патриотичния фронт Валентин Николов. Той посочи, че концесионери масово се отказват да стопанисват плажовете заради високите такси. Показателно е, че дори “Албена” АД обмисля дали да не се откаже от концесията на плажната ивица в курорта.
Струва си да се помисли и за възможността на общините да бъде прехвърлена и грижата за къмпингите. Повечето от местата за къмпингуване са в окаяно състояние, заради липсата на интерес към инвестирането в тях. Общините и сега харчат пари за поддържането на пустеещите къмпинги, част от които са превърнати в сметища  и трябва да се регламентира възможност те да реализират приходи от тази си дейност, каза Валентин Николов.
Друга обсъждана тема е била съкращаването на сроковете за издаване визи на руски туристи до  няколко дни. От години тази дейност е поверена на една офшорна фирма, крайно време е да бъде облекчена процедурата, защото това е в интерес за развитието на туризма и повишаване на атрактивността на българските туристически обекти за руснаците, коментира Валентин Николов. Той припомни, че в Кипър например визи за руски туристи няма, а в Турция входните разрешителни се издават на границата.
За обсъждане на възможността неатрактивните плажове да се предоставят на общините преди дни говори и министърът на туризма Николинка Ангелакова. Подготвят се промени в Закона за Черноморското крайбрежие, които могат да влязат в сила след януари 2016 г. Очаква се до края на тази година да приключи процедурата по прехвърляне на концесиите на плажове от регионалното ведомство към Министерството на туризма. Николина Ангелакова обяви през миналата седмица, че заради сериозния спад на руските туристи през миналата година в сравнение с лятото на 2013 г., се разработват варианти за  ново облекчение на процедурите за издаване на туристически визи. Активно се работи с всички заинтересовани страни за изясняване на юридическия статут на курортите. В кратки срокове ще бъде предложен примерен модел за самостоятелното им администриране и управление.
Друг сериозен проблем е обособяването на нови защитени зони по Натура 2000. Има реална опасност да се създадат пречки пред икономическото развитие на крайморските общини. Важно е при определяне на териториите, които ще попаднат в новите граници на защитените зони да не се допускат груби грешки и да не се пречи на общините да привличат инвеститори, коментира народният представител от БСП проф. Светла Бъчварова.
Кметът на Шабла проф. Райна Бърдарева обяви по време на срещата, че ще търси активното съдействие на депутатите за реализиране на концепция за построяване на база, в която да се експлоатира лечебната кал. Крайморската община иска да й бъде предоставен терен от 10 дка в Шабленската Тузла. Обособяването на санаториум за процедури с лечебна кал ще спомогне за разкриване на работни места в Шабленско и повишаване на интереса към най-северната черноморска община.
В новите оперативни програми има достатъчно възможности, предвидени са солидни суми за Черноморското крайбрежие, които трябва ефективно и в максимална степен да бъдат усвоени от трите крайморски общини в Добричка област, коментира народният представител от ГЕРБ  Живко Мартинов. Присъствалите на срещата депутати се ангажираха да съдействат в тази посока.

реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.