Посрещаме астрономическата пролет

Размер на шрифта: a | a | a 18:39 19 март 2014
Автор: Ана Иванова
Астрономическата пролет настъпва у нас днес в 18 часа и 57 минути. Това съобщиха от Института по астрономия с Национална астрономическа лаборатория "Рожен" при БАН. В България  този ден се отбелязва като идването на пролетта. Пролетното равноденствие е един от двата дни в годината с еднаква продължителност на деня и нощта. Началото на астрономическата пролет е и първият ден на тропическата година. Тя продължава до следващото пролетно равноденствие и е дълга 365,24219 денонощия. Григорианският календар и неговите особености са причина пролетното равноденствие да се пада в различен ден всяка година. Астрономическата пролет идва в дните между 20 и 22 март за Северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.
Пролетта е сезонът на новото начало, на възраждането, на живота. Тя дава надежда за по-красив свят и носи позитивизъм, събужда доброто у хората и ги изпълва със слънце. Във въздуха се носи някаква омая, аромат на цъфнали цветя, вишни и ябълки. Пролетта е сезонът , който лекува наранени от любов сърца, дава сили на майките, че отново ще видят любимите си деца, обещава прошка и разкаяние.Тя носи надежда, че всичко лошо е отминало и че ще бъде по-добро и чисто.
В българския народен календар за Първа пролет се приема датата 22 март. В Добруджа пролетното равноденствие се отбелязва с празника Благовещение (Благовец) на 25 март. Става се рано сутринта, за да е блага годината. Всеки трябва да има златна или сребърна монета в джоба си, или хляб, акозакука кукувица, за да има храна и доходи през годината. Домът се почиства и сметта се изгаря, за да изгори всичко лошо. Този ден се използва за присаждане на овощните дръвчета, за да са сладки плодовете. Копаят се лехи и се садят цветя. Водата от реките тогава става лековита. Сутринта за здраве се пие студена вода. Особена магия крие главата на змия, убита на Благовец. Ако в нея се посадят семена от босилек, след това от израсналото растение могат да се приготвят различни лекове, както и да послужи при магически ритуали за защита и любов. Обичаите и обредите, изпълнявани през пролетта трябва да осигурят благоприятно за посевите време и добра реколта. В края на периода много добруджанци, живеещи в околните села изпълняват молебените за дъжд Пеперуда и Герман за плодородие и благоденствие.
Честита първа пролет, добруджанци! И нека е богата реколтата от земни благини в плодородния ни край!

реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.