Директорът на Регионалния исторически музей Костадин Костадинов

Подводни археологически проучвания предстоят край Шабла

Размер на шрифта: a | a | a 18:49 29 май 2016
Автор: Пламен Николов
Подводни археологически проучвания ще бъдат извършени за пръв път това лято край Шабла, обяви директорът на Регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов. Пред журналисти той разкри плановете за предстоящото археологическо лято. 
Вече са в ход разкопките на античната крепост Кария в Шабла. Това е единствената запазена твърдина от Античността на морския бряг. Целта е да се проучи цялата крепост. На сушата е останала част от крепостта, с площ 2-3 дка, всичко останало е под водата и това налага извършването и на подводни проучвания, обясни Костадин Костадинов. На брега са добре съхранени част от крепостните съоръжения и кулите. Разкопките се финансират от Държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура”, което е предоставило за целта 32 000 лв. Археолозите са започнали работа от 9 май и ще останат на обекта до средата на юли. След приключване на разкопките със средства на Община Шабла крепостта ще бъде реставрирана и консервирана. Мястото има потенциал да се превърне в изключителна туристическа атракция, защото е най-източната точка на България, а освен това тук е и най-старият действащ фар в страната, каза Костадин Костадинов. Културният пласт в Кария е с дебелина 4,5 м. и е изключително плътен. Крепостта е забележителна и с това, че не е гръцка или финикийска колония, както повечето градове по Черноморското крайбрежие, а карийска. Карийците са народ в Мала Азия, които са имали съвсем малко колонии и тази е една от тях. Ръководител на разкопките на сушата е Боян Тотев. Веднага след приключването им, започват и подводните проучвания, които ще се ръководят от Асен Салкин. Проучванията под вода са финансирани от Община Шабла с 10 000 лв. Тези пари не биха стигнали, ако не бяха водолазите от местния клуб “Приятели на морето”, които ще работят безплатно, със собствена екипировка, техника и лодка, каза Костадин Костадинов. За пръв път подводни проучвания ще се правят на север от нос Калиакра. През античността Кария е имала собствено пристанище, което днес е под водата. Рибари разказват, че в района на вълнолома буквално ври от керамика и се надяваме на ценни находки. Иманярите не работят само на сушата, те отдавна се спускат и под водата, а траловете безогледно унищожават артефакти, останали на морското дъно, каза директорът на добричкия музей. Всички находки ще останат в Зеления образователен център в Шабла. 
За пръв път през тази година ще бъде разкопана и късноантичната римска и ранновизантийска крепост Палматис край тервелското село Оногур. Разкопките се финансират с 20 000 лв. от Община Тервел. Крепостта не е проучвана от археолозите, но пък е отдавна известна на иманярите, които системно копаят тук, особено след като Залдапа вече се охранява, нелегалните търсачи са се прехвърлили към Палматис. Надяваме се да намерим базиликата и да разкрием крепостните стени, които в момента личат добре като насипи, каза Костадин Костадинов. Научен ръководител на разкопките е проф. Казимир Попконстантинов от Великотърновския университет. 
През това лято ще продължат разкопките и на Залдапа – най-големият град във вътрешността на Добруджа в епохата на късната Античност. Осигуреното финансиране от Община Крушари е в размер на 10 000 лв. Тази година е вклюен и нов обект – римското водохранилище, което е в непосредствена близост до крепостните стени. Мястото е разчистено благодарение съдействието на арендатора Кирил Жендов. Водохранилището е добре запазено е има потенциал да бъде възстановено. С ВиК е договорено да съберат водата от различните водоизточници в обща тръба. Ще бъдат оформени и двата басейна на хранилището. Идеята е то да бъде напълно възстановено. Ще продължи работата по разкриване на епископската резиденция на Залдапа, по-малките базилики, ще започне работата и по Агората – градския площад, обяви Костадин Костадинов. Той добави, че до няколко дни ще стане ясно какви пари ще бъдат отпуснати от държавата за разкопките на Залдапа.
реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.