Гл.инспектор Жулиян Минев

В навечерието на зимата

Пътните полицаи затягат контрола

Размер на шрифта: a | a | a 18:00 05 ноември 2013
Автор: Пламен Николов
Традиционната акция “Зима” провеждат пътните полицаи в цялата страна в разгара на есенно-зимния период и непосредствено преди най-студените месеци. Акцията започна вчера и ще продължи до 25 ноември. През това време патрули на Пътна и Охранителна полиция ще упражняват засилен контрол, като особено ще се следи за техническата изправност на превозните средства, състоянието на гумите и осветителните системи.
Есенно-зимният сезон е периодът от годината с най-много предпоставки за възникване на тежки пътни инциденти. Особено застрашени са уязвимите участници в движението – пешеходци и велосипедисти. Сред основните предпоставки за катастрофи са движението със скорост, която не е съобразена с метеорологичните и пътни условия. Намалената светла част на денонощието също оказва своето влияние за увеличаване броя на пътните инциденти. Затова регулацията и изправността на фаровете на автомобилите е изключително важна.
В рамките на акцията ще се контролира и изправността на светлоотразителните системи при двуколесните превозни средства /мотори и велосипеди/ и при тези с животинска тяга. Ще се следи и за изправността на селскостопанската техника. Съвместно с представители на общините ще бъде направено обследване на състоянието на уличната и пътната мрежа в населените места, като ще се акцентира на асфалтовата настилка и изправността на уличното осветление, хоризонталната маркировка и вертикалната сигнализация. Заедно със селските кметове ще бъде направена инспекция за наличието на светлоотразителни елементи при превозните средства с животинска тяга, обяви началникът на сектор “КАТ – Пътна полиция” при Областната дирекция на МВР главен инспектор Жулиян Минев.
Традиционен партньор на пътните полицаи в реализацията на акцията е СБА. Всички технически пунктове на съюза, както и сервизите на Мото-Пфое предлагат безплатни консултации на собствениците на МПС за техническото състояние на колите им. Всички належащи ремонти ще се извършват с 20 % отстъпка. Безплатна е и регулацията на фаровете.
В Закона за движение по пътищата подмяната на летните със зимни гуми не е задължителна, както в законодателствата на много европейски държави. Регламентирана е само минимална дебелина на протектора на гумите 1,6 мм. Глобата за износени или разкъсани гуми е 50 лв. Санкцията за техническа неизправност на МПС варира от 30 лв. до 150 лв., припомни гл. инспектор Жулиян Минев.
23 тежки пътно транспортни произшествия са станали в Добричка област през изминалия есенно-зимен период /1 ноември 2012 г. – 1 март 2013 г./. В тях са загинали двама души, ранените са 22-ма. Най-честите пътни инциденти са блъскане на пешеходец – 10 регистрирани катастрофи с 1 загинал и 9 ранени.
Осебено внимателни трябва да са възрастните пешеходци, които са по-трудно подвижни и могат лесно да се подхлъзнат при заледена пътна настилка. Движещите се пеша трябва да носят светли дрехи, за да са добре различими от водачите на МПС. Най-добре е пешеходците да носят светлоотразителна жилетка или поне елементи, които отразяват светлината от фаровете на автомобилите. От КАТ съветват да се пресича само в осветени участъци. Ако се налага придвижване пеша по пътното или уличното платно, при приближаване на автомобил задължително трябва да се излезе от пътя – водачите често забелязват пешеходци на платното в последния момент, когато възможността за реакция е ограничена.
Собствениците на автомобили не бива да пестят средства за осигуряване на пълната изправност на колите си, категорични са от КАТ. Фаровете и мигачите трябва да са добре работещи и регулирани, гумите – зимни и нови, перата на чистачките – здрави, акумулатора, спирачната течност и амортисьорите също трябва да са в добро състояние. При управление на моторно превозно средство на мокър и хлъзгав път е задължително да се поддържа скорост, която позволява спиране в зоната на видимостта. При наводнено платно е голяма опасността от “аквапланинг”, затова в тези случаи трябва да се минава с ниска скорост. Особено трябва да са внимателни шофьорите около спирките на градския транспорт и кръстовищата, където уличните платна често се пресичат от пешеходци, съветват пътните полицаи.
11 камери за контрол на скоростта ще бъдат разположени днес по пътищата на Добричка област. Три от тях ще са на разклоните за селата Стражица, Царичино и Топола по пътя Варна – Дуранкулак. Камери ще има и на улица “България” в Каварна, ул. “Янтра” в Ген. Тошево, ул. “Черно море” и спирка “Овчаровски плаж” в Балчик, ул. “Батовска”, бул. “Русия” и кв. “Рилци” в Добрич.

реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.