Отвори врати обновената експозиция „Пътуване в света на Йордан Йовков” в Красен

Предстои създаването на етнографски музей

Размер на шрифта: a | a | a 19:04 31 май 2015
Обновената експозиция „Пътуване в света на Йордан Йовков” в генералтошеското село Красен бе официално открита на 29 май. Събитието уважиха кметът на Община Генерал Тошево Димитър Михайлов и заместниците му Георги Георгиев и Ивелина Илиева, директорът на Регионален исторически музей – Добрич Костадин Костадинов, кметове на села, културни дейци, представители на фирмата, изработила новата визия, жители и гости на Красен.
Присъстващите бяха поздравени с музикална програма, в изпълнение на децата от местните детски и учени заведения и фолклорни състави.
Значимите принос и място на Йордан Йовков в българската литература изтъкна в словото си кметът на Общината. Той подчерта, че за петте години, които писателят прекарва в Добруджа, той успява да оцени най-важното за този край – любовта към земята.
И след 100 години ще се говори за Йовков и твочреството му ще се преиздава. Надявам се и следващите поколения да продължат да работят за съхраняването на наследството, оставено ни от Йордан  Йовков, каза Димитър Михайлов. Той съобщи, че предстои сграда, която е в близост до музейната сбирка на Йовков да бъде ремонтирана и превърната в етнографски музей. За тази цел са одобрени около 40 000 лв от общинския бджет на Ген. Тошево.
Основен акцент в обновената експозиция е фотодокументалният. „Пътуване в света на Йордан Йовков” включва общо 16 табла. Осем то тях, богато илюстрирани със снимков материал, разказват за житейския и творческия път на Певеца на Добруджа, а останалите са по произведения на писателя. Посетителите могат да видят копия на важни документи, писма и ръкописни страници от произведения на Йовков, снимки на емблематични места в Красен и в региона, свързани с неговото творчество и добре познати на местните хора, прототипи на част от героите на белетриста, етнографска сбирка, показваща бита на хората, по времето, когато писателят е живял тук, сценични реализации на негови творби и много други интересни факти.
Идейният проект за новата експозиция е на утвърдените специалисти от Регионален исторически музей – Добрич – доктор Кремена Митева и Мариана Пехливанова. Вътрешният дизайн, изработката на детайлите и цялостната визия на експозиционни зали е на Рекламна къща „ЕОС” ООД - Добрич. Извършеният ремонт е на стойност 15 000 лв. и се финансира изцяло със средства от общинския бюджет.
Изложбата включва над 200 експонати, свързани с живота на големия български белетрист. Разположена е в две зали и може да бъде видяна всеки работен ден от 9 до 17 часа. Традиционно през годината около 3 000 туристи, включително чуждестранни, посещават музейната сбирка в Красен. С откриването на обновената изложба се очаква техния брой да нарасне, с което добруджанското село да се утвърди като желана туристическа дестинация, разказваща по един вълнуващ начин за Йовковото творчество. ДТ
реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.