Отмениха евакуацията на Одринци и Долина

Нивото на язовира спадна с 11 см., хората се завърнаха снощи по домовете си, през деня ги допуснаха да нахранят животните

Размер на шрифта: a | a | a 20:02 04 февруари 2015
Автор: Пламен Николов
Евакуацията на населението в добричките села Одринци и Долина, която бе разпоредена в началото на седмицата заради опасност от преливане на язовира след обилните дъждове през почивните дни, бе отменена вчера с решение на Регионалния кризисен щаб. Нивото на водоема край Одринци е спаднало с 11 см. от 14 ч. на 3 февруари до 6 ч. сутринта вчера. Следобед е продължило да спада с по около сантиметър на час, съобщи за ДТ Дарин Димитров – началник на Областната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. Продължава контролираното изпускане на водата от язовира в посока към водоемите “Златия 1” и “Златия 2”. От там водните количества се оттичат по поречието на Суха река, поясни Дарин Димитров.   
Кметът на Община Добричка Петко Петков и заместника му Дико Иванов бяха вчера сутринта в населените места, където бе обявено бедствено положение, за да се запознаят на място с обстановката. Със заповед на кмета на Добричка преди обед бе отменено бедственото положение в селата Драганово, Опанец, Богдан, Батово, Славеево, Пчелино, Бранище, Ново Ботево и Поп Григорово.
В двете евакуирани села Одринци и Долина и вчера нямаше вода. В населените места не се допускаха моторни превозни средства, останаха затворени пътищата от Добрич за Ведрина и Владимирово, движението в тази посока се извършваше по обходни маршрути.
Заради ремонт на помпената станция в Батово бе нарушено водоподаването в Славеево, Стефаново, Бранище и Плачи дол. След оттичането на водата са установени нови частични поражения по инфраструктурата в някои села, съобщават от Областния съвет за сигурност. Пропаднала е настилката на част от пътя от Батово за Прилеп. Мостът намиращ се на пътя за  детския лагер е пропаднал, възстановените участъци от настилката са отнесени от придошлата река. Има частично отнесена трошено-каменна настилка по част от три улици.  Поражения по уличната мрежа и тротоарите има и в Славеево,затлачени, пропукани или разрушени са водостоци в Одърци и Опанец. Отнесена е част от настилката и на околовръстния път на Добрич в посока с. Богдан.
След настояване от страна на кметските наместници на Одринци и Долина – Димитър Минев и Калинка Колева през вчерашния ден жители на двете опразнени села бяха допуснати в населените места, за да нахранят животните си.
Не са засечени никакви опити за мародерства, имуществото на напусналите домовете си хора е съхранено благодарение на осигуреното засилено полицейско присъствие. Сериозно наводнени са ниви и градини в землищата на Одринци и Долина.
Непосредствена опасност за населението в двете села вече няма, стига да не завали отново и да се оправдаят прогнозите на синоптиците, които не предвиждат обилни валежи в близките дни, каза шефът на ОД “Пожарна безопасност и защита на населението”.

реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.