Община Крушари отчита успешна и особено важна година

През 2014 г. вниманието ще се насочи и към възобновяемите енергийни източници

Размер на шрифта: a | a | a 20:17 11 декември 2013
Като особено важна и успешна за развитието на района определят 2013 г. от Община Крушари. Успехите са свързани с подготвянето и реализирането на проекти, свързани с усвояването на европейски средства. При работата са следвани три основни приоритета, всеки от които съобразен с потребностите на общността, местния бизнес  и икономическото състояние на добруджанската община.
Първият приоритет е кандидатстването и реализацията на проекти със социална насоченост. Част от тях, свързани с осигуряване на заетост за безработни в Крушарско, предвид безработицата в района. Обучението и наемането на безработни от селата по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” значително подобри  условията за живот и повиши стандарта на всеки от наетите на работа. Привлечените средства под формата на работни заплати и осигурителни плащания през 2013 г. възлизат на 456 958 лв., съобщават от Общината. Два от проектите по ОП РЧР реализирани в Крушарско са за подобряване на условията на живот и преодоляване на опасността от институционализация на болни и самотно живеещи стари хора,  както и на лица с увреждания. По проекта „Подкрепа за социално включване” са обучени 18 безработни без опит за предоставяне на социални услуги в домашна среда. Наети са 26 домашни помощници и санитари и двама социални работника, които помагаха на 45 самотно живеещи стари и болни хора и лица с увреждания и 3 деца с увреждания. Проектът се реализира в 12 села в общината – Абрит, Александрия, Бистрец, Добрин, Ефрейтор Бакалово, Загорци Земенци, Капитан Димитрово, Коритен, Крушари, Лозенец и Телериг. Общата стойност на проекта е 155 962,75лв., като по предоставяне на социални услуги през 2013г. са усвоени 70 014 лв. Във втория проект със социална насоченост Община Крушари в партньорство с Агенцията за социално подпомагане, нае  9 лични асистента, които полагат грижи за девет души с трайни увреждания, които живеят в селата Лозенец, Северци, Крушари, Добрин, Северняк и Ефрейтор Бакалово. Проектът се реализира през периода от ноември 2010г. до 15 март 2014г., като стойността на усвоените средства през 2013 г. е 39 132 лв.
Вторият приоритет в работата на местната власт през тази година бе подготовката и реализирането на инфраструктурни проекти. През 2013 г. стартира изграждането на защитено жилище в Крушари, по проект, финансиран по Програмата за развитие на селските райони. Одобрената инвестиция е в размер на 316 008 лв.
Стартираха дейностите по реализацията на проект, свързан с ремонт и прилагане на мерки за енергийна ефективност в три от най-големите читалища в общината в селата Крушари, Телериг и Ефрейтор Бакалово. За ремонтните дейности са договорирани 1 408 476 лв. отново по Програмата за развитие на селските райони, съобщават още от Община Крушари.
По същата програма се финансира и проекта за рехабилитация на общинска пътна мрежа в участъка Крушари – Северци – Лозенец. Одобрената инвестиция е 2 813 786 лв.
С два нови проекта община Крушари кандидатства пред Местната инициативна група „Тервел – Крушари” - „Ремонт, вътрешно преустройство и благоустрояване на Дом за стари хора в с. Добрин, община Крушари” и  „Реконструкция на паркова среда в с. Крушари”. Очакванията са договорите да бъдат сключени до края на 2013г., а изпълнението им да стартира през 2014 г. Общата стойност на исканата финансова помощ е 300 783 лв. Подготвят се и два нови проекта, свързани с прилагане на мерки за енергийна ефективност в читалището в село Полк. Дяково и закупуване на автомобил за разнос на храна за нуждите на Домашен социален патронаж.
Третият приоритет в работата на общинската администрация през 2013 г. е свързан с подобряване на образователните услуги за населението в Крушарско. Проектът „Различни заедно”, финансиран по Програмата за развитие на човешките ресурси е на стойност 82 172 лв. По проекта в СОУ „Христо Смирненски” в Крушари и ОУ „Отец Паисий” в Лозенец са предвидени допълнителни часове по български език за деца с чужд майчин език. Целта е интегриране на децата от етническите малцинства.
Намеренията на Община Крушари за следващата 2014 г. са работата по изведените вече приоритети да продължи и да се активизира дейността в посока изготвяне и реализиране на проекти, свързани с използването на енергия от възобновяеми енергоизточници за сгради – общинска собственост и опазване на околната среда. Вече е разработен и внесен в Държавен фонд „Земеделие” проект за изграждане на  улично осветление, захранвано със слънчева енергия. ДТ

реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.