Обсъдиха проекта на Областна стратегия за личностно развитие на деца и ученици

Размер на шрифта: a | a | a 17:41 04 април 2017
Автор: ДТ
Съгласно изискванията на Закона за предучилищното и училищно образование, вчера се проведе работно заседание на разширена работна група, председателствано от Областния управител Детелина Николова. Обсъден бе проекта на Областна стратегия за личностно развитие на деца и ученици. В работната среща участие взеха старши експертът от Областна администрация Кемал Асан, представители на осемте общини в Добричка област, на неправителствения сектор и институции, имащи отношение към подкрепата на личностното развитие на децата и учениците.
Детелина Николова подчерта, че проектът на стратегията, която се изготвя за първи път, е създаден на база анализите на общините и данните, предоставени от специалистите във всяка една община, които най-добре познават потребностите. Тя припомни, че документът е със срок на действие две години и ще е база за изработка на общински стратегии за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците.
Кемал Асан от Областна администрация сподели пред участниците в заседанието, че проектът отразява и предложенията на общините Генерал Тошево и Балчик, направени по време на изработката на документа. В хода на дискусията представител на Община Добрич сподели, че има нужда от социални работници в училищата, но засега няма ясен стандарт.
Представител на Регионално управление на образованието разясни, че не е задължително назначаване на социален работник във всяко училище и детска градина и добави, че днес нужда от подкрепа и приобщаващо образование има както всяко дете, така и учителите. Албена Бонева – представител на неправителствения сектор, сподели, че стратегията дава посока и визия за развитие. Директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ Ирена Баирова бе на мнение, че когато има желание, винаги се намират средства.
Ръководителят на екипа на фондация „Лумос“ в Добрич Снежана Ванкова оцени положително акцентирането върху личностното развитие, както и необходимостта от обучение и надграждане на кадрите в училищата, заложени в стратегията.
По предложение на Областния управител, единодушно се прие проектът на стратегия за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в област Добрич, да бъде утвърдена до 13 април, след съгласуване с Областния съвет за развитие и Регионално управление по образованието. Решено бе до 18 април тази година, Областната стратегия да бъде предоставена на общините, които трябва да изготвят свои общински стратегии и планове за подкрепа за личностното развитие на подрастващите на своя територия. ДТ

реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.