Областният управител Красимир Кирилов /вляво/ председателства заседанието

Областната стратегия на развитие е изпълнена на 91 процента

Беше приета актуализацията й

Размер на шрифта: a | a | a 18:51 02 ноември 2017
Автор: ДТ
Междинният доклад за оценка на Областната стратегия за развитие за периода 2014-2020 г. беше приет вчера  на заседание на Областния съвет за развитие. Беше посочено, че тя е изпълнена на 91 процента., както и причината за това - че е била заложена по-ниска финансова рамка.. Второто решение беше  за   актуализацията на стратегията.
Здравко Петров от Института за управление на програми и проекти представи анализа за междинната оценка.. Три стратегически  цели и пет приоритета включва стратегията. Първата цел е за развитието на човешките ресурси и неин приоритет е заетостта. Втората цел- „Внедряване на нови технологии и иновации”, има два приоритета земеделието и туризма и  е свързана с  икономиката, а  третата е свързана с териториалното развитие.
Междинната оценка  отчита от 2014 до 2016 г. 366 проекта на обща стойност над 319 милиона лева. Средната стойност на един проект е 872 000  лв., като тя е най-висока в градовете Добрич и Генерал Тошево. Стратегически цели 2 и 3 формират 98% от цялото изпълнение на областната стратегия. От първата стратегическа цел – за проекти за развитие на човешките ресурси,  са получени  едва  8 млн. лв.
Финансовата цел за 2020 година е изпълнена на 91%,, в стратегията до 2020 г. са заложени общо 347  млн. лв., отчете още експертът. Причината за това изпълнение  е свързана със занижената финансова прогноза на областната стратегия, каза Петров. Изоставане  се отчита само  в изпълнението на първата стратегическа цел. Като недостатък бе отбелязана  липсата на единен стандарт за отчитане и подаване на проекти към областната администрация. Препоръката на експертите е за оптимизация  на стратегията, за да добие тя повече конкретика, както и за актуализация на нейната финансова рамка. Те препоръчаха  да се реализират междуобщински проекти, както и значими проекти с бенефициент областната администрация. 

реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.