Новодомци посреща през декември защитеното жилище в Крушари

Социална услуга обхваща осем младежи с увреждания

Размер на шрифта: a | a | a 20:05 14 октомври 2014
Автор: Галина Михайлова
Цветята вече са засадени в градината. Предстои да се засеят чесън и арпаджик в зеленчуковата леха, а в овощната градина ще растат плодни дръвчета. Жилището е просторно. Лъчите на есенното слънце щедро огряват стаите, а пред тях са обсобени отделни тераси, където можеш да приседнеш за кратък отдих. Остава да се нанесат и обитателите на новия дом. Живописната картина всъщност е новото защитено жилище в Крушари. То бе построене по европроект и е практически готово от месец май тази година. Сградата - на пръв поглед компактна, всъщност предоставя всички удобства, които да допринесат за една от основните цели - жилището да се превърне в истински дом.
Европроектът
В Куршари тече поредния етап от стартирането на нова социална услуга в добруджанската община. Отново по проект Община Крушари доразвива идеята за защитено жилище. Проектът “Защитено жилище – Крушари” се финансира по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” с над 78 000 лв. Идеята е добре подготвени специалисти да предоставят пакет от социални услуги, свързани с ново качество на подкрепящата грижа. По настоящия проект, който стартира през август се извършват следните дейности: наемане на персонал; подготовка за преместване и настаняване на младежите в жилището; разкриване и функциониране на социалната услуга – Защитено жилище.
Общата цел е постигане на устойчив модел за деинституционализация на младежите с увреждания, които са израстнали в Дома в Крушари. Предвижа се допълнително обучение на екипа за предоставянето на услугата от резидентен тип  – защитено жилище.
Жилището
Защитеното жилище е съвременния вариант за грижа към младежите навършили 18 години, които са обитавали Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в Крушари - институция в процес на закриване. Сградата на защитеното жилище включва общи части, където са кухнята, всекидневната и къта за отдих. Младежите ще бъдат настанявани по двама в стая, всяка от които е с отделна тераса и излаз към обширния двор. Всички помещения са вече обзаведени, включително баните (една от които е приспособена за инвалиди). Съвременно обазаведената кухня, масата около която всички ще се хранят заедно като едно семейство и меката мебел са само част от акцентите в интериора на защитеното жилище, които тепърва ще се използват по предназначение. Всички детайли от обекта, който е за хора с увреждания, естествено са съобразени с обитателите. Така и на двора са обособени различни зони, където ще има възможности да се организира свободното им време. Младежите, разбира се не без помощ, ще могат да отглеждат зеленчуци, цветя, както и да се грижат за бъдещата овощна градина. Има зона, която дава възможност и за спортни занимания, която тепърва ще се доразвие във времето.
Обитателите
Те са най-важни. Осем младежи, чиито очи блестят съвсем по детски и съвсем по детски се радват, че това ще бъде техния дом. Предстои да се нанесат от 1 декември. Всички са израстнали в Дома в Крушари и състоянието им позволява с помощта на екипа, който ще ги обгрижва, да превърнат защитеното жилище в свое място. Вече са идвали, разгледали са и сега развеждат гостите си – всеки иска да ни покаже стаята и леглото си... Те са четири момичета и четири момчета. Сред тях е и Милена. Тя е на 21 години и освен с новия дом има да се похвали с още нещо... От септември се обучава за фризьорка. Курсът е 40-дневен, провежда се в Добрич и в края на обучението, тя ще получи сертификат. От Община Крушари ще търсят начини да помогнат на Милена да отвори ателие и да работи. Оказва се, че фризьорски салон в Крушари няма от години, така че това стечение на обстоятелствата е добро не само за Милена.
Персоналът
 За младежите в защитено жилище няма начин да се грижат случайни хора. В случая с Крушари говорим не само за подбрани и квалифицирани специалисти, но и за хора, които от години работят с тези младежи, тъй като са от екипа на закриващия се Дом. Те са четирима, вече са напуснали са работата си в Дома, за да приемат едно ново предизвикателство с децата (за тях са още деца), за които се грижат от години. Все още е вакантна позицията на медицинска сестра. Начело на екипа е управител, които ще изпълнява едновременно с това и ангажиментите си на социален работник. В грижите за младежите се включват също двама трудотерапевти, един санитар и очакваното допълнение на екипа – медицинска сестра.
Предимствата
Младежите, които ще бъдат настанени в защитеното жилище са насочени към услугата след прецизно проучване на възможностите им за самообслужване, контактите им с близки и познати и други детайли, каза Димитрина Желева - директор „Хуманитарни дейности и култура" в Община Крушари. Въпреки критиките към институциите като Дома в Крушари, тези младежи до момента именно там са обгрижвани по 24 часа на ден. Сега те като потребители на новата социална услуга, се превръщат в собственици на защитеното жилище, и грижата към тях е само подкрепяща, поясни Желева. За тях е важно да приемат и опознаят екипа, който ще ги обгрижва, а в случая връзката и напасването между обитателите и персонала са се случили много по-рано, добави тя. Въпреки това все още тече подготвителния период, но изборът е направен и от 1 декември в Крушари ще има новодомци. Подготвя се и допълнителната документация – като вътрешен ред, начин на хранене в защитеното жилище и др.  Със стартирането на услугата от началото на декември, по проекта се покриват всички разходи свързани със защитеното жилище – ток, храна, телефони, заплати и т.н. до октомври 2015 г. Очаква се с решение на Общинския съвет на Крушари от 1 ноември догодина услугата да стане делегирана държавна дейност. Освен заниманията в жилището, на открито в двора, в помощ на деинституционализацията на младежите ще бъдат посещенията в Дневния център за грижа от семеен тип, който има идея да се превърне в Център за социална рехабилитация и интеграция. Ще разчитаме да се развие и доброволческа мрежа, включително и сред служители от бившия Дом. Тъй като социалните услуги в Крушари са добре развити, са отлични и контактите с организации, работещи в тази сфера. Сред гостите в защитеното жилище бяха преставители на фондация “Лумос”
И все пак..
По принцип би трябвало екипа да си тръгва от защитеното жилище в края на деня, но реално това е невъзможно. Няма защитено жилище за хора с увреждания в България, където персонала да не дава нощна смяна. Трябва да има преосмисляне на този момент от предоставянето на социалната услуга. От Община Крушари ще търсят актуални схеми, по които могат да се наемат още хора, но към момента няма. Ще се разчита отново на доброволческия труд.  
Към момента в Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в Крушари има 79 обитатели. Очакванията са, че институцията ще остане отворена поне до края на март 2015 г. Останалите на работа там 65 служители от април ще са безработни. Община Крушари работи по въпроса в бъдещето сградата да се реконструира в Център за възрастни с деменция.
    

реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.