Ниски оценки получиха седмокласниците от областта по български език и литература

Просветното министерство е разочаровано от резултатите

Размер на шрифта: a | a | a 19:38 03 юни 2015
Автор: Мирослав Балчев
Среден успех от 3,73 получиха седмокласниците от Добричка област на националното външно оценяване, сочи справката на Регионалния инспекторат по образование. На изпита, който се проведе на 20 май в региона се явиха 1323 ученика. Средната оценка по математика за областта е още по-ниска – 3,14. На този изпит на 22 май се явиха 1318 седмокласника.  
9,8 точки са получили учениците по “География и икономика” и 9,94 по “История и цивилизация” от максимални 18. Средният успех по чужд език е 18, 38 точки от максимални 35. По “Физика и астрономия” резултатът е 8, 04 точки, по “Химия и опазване на околната среда” – 8, 39, а по “Биология и здравно образование” – 7, 97 точки от максимални 15.
С най-висок среден успех са възпитаниците на ОУ „Хан Аспарух“ - 16,82 точки, следвани от СОУ „Петко Рачов Славейков“ - 15,40 точки и частното училище „Леонардо да Винчи“ - 15,25 точки. И трите школа са от Добрич.
Оценките от изпитите по Български език и литература и Математика ще се използват при кандидатстване за приемане на ученици в профилирани и професионални паралелки в държавни и общински училища. Възможно е да се кандидатства и само с резултатите от първия модул, но ученикът ще има по-нисък резултат при преобразуването на оценката за кандидатстване. В приема след завършен 7 клас могат да участват всички седмокласници, които са получили оценка най-малко 3, 00 от изпитите и по двата предмета. Всеки ученик може да провери своите оценки с ЕГН и входящ номер на сайтa: http://7klas.mon.bg.
На територията на Добричка област външното оценяване в 7 клас се проведе в 61 училища.
Екипът на Министерството на образованието и науката е разочарован, че седмокласниците не са постигнали очакваните от нас добри резултати, коментираха от просветното ведомство. Няма регион в страната, в който резултатите да са по-високи спрямо тези от миналата година. В Плевен, Хасково и Смолян отбелязват най-сериозен напредък през 2015 г., докато във Велико Търново, Видин и Разград изостават най-много. Средният резултат по български език и литература е 58, 68 точки от 100, или добър – мн. добър., а средният резултат по математика – 45, 73 т. или добър.
Сред останалите лоши новини при седмокласниците е, че за разлика от предишните години, през тази спада броят на работилите по допълнителния модул. Това е особено видимо при Националното външно оценяване по математика. От МОН отчитат, че през 2015 г. седмокласниците имат повече слаби, средни и добри оценки за сметка на много добрите и отличните.
Експертите на образователното министерство отчитат още, че седмокласниците не са овладели уменията за разпознаване на сложно съставно изречение, за вид подчинено изречение, за пунктуация на сложни изречения и цитати. Учениците допускат също така лексикални неточности, срещат и трудности при съгласуването на глаголните времена и наклоненията.
Резултатите по математика показват трайна тенденция на учениците, които не умеят да четат графики и да правят косвени изводи от тях. Седмокласниците се затрудняват и при намирането на неравенство и решаването на геометрични задачи, сочи анализът на просветното министерство.
реклама
реклама
реклама
Подпомогнаха растежа на млади... Паметник на Васил Левски... Трансгранична платформа за... Фестивал показва... Асфалтираха основни пътни... Именити писатели посетиха... Празничен първи учебен ден в... Шабла посрещна гости от... Каварна се включва в... Калиграфията подпомага... Удари първият звънец в oбщина... Тенорът Георги Чолаков гостува... С песни от мюзикъли приключва... 125 първокласници пристъпиха... 4,5 тона отпадъци са събрани при... С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.