Необходимо е признаването на ромски училища и въвеждане на съответните стандарти

сочат резултатите от приключилия проект “Различни заедно” на Община Крушари

Размер на шрифта: a | a | a 20:11 15 юли 2014
Автор: Галина Михайлова
Трябва да се признае съществуването на ромски училища. През комунизма ги създаваха, а сега ги има, но не се признават. Това пречи на работата на учителите, защото гонят високи стандарти и преподават учебния материал с методики и темпо, които не водят до добри образователни резултати. Това каза Иван Иванов - ръководител на проекта “Различни заедно”, които се реализира през последните 10 месеца в община Крушари. Проектът цели интегриране на деца от етническите малцинства от 1 до 7 клас в училищата в селата Крушари и Лозенец. 80-90 на сто от учениците в СОУ “Христо Смирненски” в Крушари са от малцинствата. Със същия произход са 96% от децата, обучаващи се в ОУ ”Отец Паисий” в село Лозенец.
Ако се признаят ромските училища ще се въведат съответните стандарти, които ще дадат възможност на учителите да работят съобразно възможностите на децата. Педагозите ще могат да използват подходящи методики за по-ефективно усвояване на учебния материал, като за начало се акцентира на българския език и литературата. В райони като Крушарско училищния праг пристъпват деца, чиито родители дори не говорят български език. На турски или цигански език се разговаря и в домовете им, а по телевизията рядко се гледат предавания на български език. Така децата са поставени в среда, която само по себе си не ги подтиква да учат официалния език на страната.
В училища, в които преобладават ученици от етническите малцинства се работи по методики и с учебници, по които се учат и децата в градовете. А стартът на учениците в Крушарско не е равен на този в учебните заведения като в Добрич, например. Според ръководителят на проекта “Различни заедно” отново трябва да се въведат учебници за ученици билингви, за да се подобри успеваемостта в учебния процес при децата от малцинствата.
Усилията на Община Крушари и на учителите в училищата никога няма да бъдат достатъчни, за да се постигне исканото от обществото ниво на грамотност, каза при представянето на резултатите от проекта кметът на Крушари Добри Стефанов. Той припомни, че са единствената община, където се осигурява безплатно посещение на детска градина за 4-5 -годишните деца. Това решение на Общинския съвет бе правилно и определено има ефект, заяви кметът. Но Стефанов поясни, че много голяма част от семействата нехаят дали децата им редовно посещават детската градина или училище.
В проекта “Различни заедно”, който стартира на 24 септември миналата година са обхванати три целеви групи – ученици от малцинствата от 1 до 7 клас в училищата в Крушари и Лозенец, учители в тези две учебни заведения и родители на децата, застрашени от отпадане от образователната система.
По проекта са разработени планове и седем учебни програми за провеждане на допълнителни занятия по Български език и литература. Проведени са 394 допълнителни часове по БЕЛ за 64 ученици, разделени на 16 групи, всяка от които по 4 ученика.
В рамките на “Различни заедно” са сформирани клубове по интереси – баскетбол, хокей на трева, дърворезба, вокална група, изкуства, в които са включени 84 деца. 18 учители в Лозенец и Крушари са преминали двудневно модулно обучение за работа в мултикултурна среда. Над 60 родители на застрашени от отпадане ученици са включени в тематични семинари, на които се разяснява колко е важно децата им да ходят редовно на училище.
Допълнителните занимания по БЕЛ са се провеждали с групи по 3-4 деца, което е позволило да се приложи индивидуален подход при работата с всяко едно от тях. Децата проявиха голям интерес към тези занимания, защото се използваха изцяло дидактични игри. При част от тях има и резултати, каза Иванка Стоянова – начален учител в СОУ “Христо Смирнески” в Крушари. Тя е провеждала допълнително занятия по БЕЛ с 4 деца от 2 клас, но уточни че е прилагала методи като за първокласници, за да има ефект от работата.
Ще се осигури и устойчивост на постигнатото по проекта, каза още Иван Иванов. Финансирането ще се гарантира от средства на Центъра за социална превенция към МКБППМН, от училищните бюджети за сметка на средствата за извънкласни дейности. Остават отворени създадените по проекта клубове по интереси, няма да спира и активната работа с родителите на застрашените от отпадане ученици.
След реализацията на проекта “Различни заедно” стана ясно, че работата с малки групи по 3-4 деца дава добри резултати, а индивидуалния подход при обучението им дава увереност, че могат да се справят с учебния материал. Ръководителят на проекта отчита, че за по-добри резултати трябват и повече допълнителни занимания. Клубовете по интереси пък създават разнообразие и правят училището по-привлекателно за децата.  
Проектът „Различни заедно“ е финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007 – 2013 г, съфинансирана от Европейски социален фонд на Европейския съюз. Проектът се изпълни от Община Крушари  в партньорство с ОУ “Отец Паисий“ в Лозенец и СОУ „Христо Смирненски“ в Крушари. Общата му стойност е над 82 000 лв.

Ръководителят на проекта Иван Иванов (в средата) и директорите на училищата в Лозенец и Крушари.реклама
реклама
реклама
Трансгранична платформа за... Фестивал показва... Асфалтираха основни пътни... Празничен първи учебен ден в... Шабла посрещна гости от... Каварна се включва в... Калиграфията подпомага... Удари първият звънец в oбщина... Тенорът Георги Чолаков гостува... С песни от мюзикъли приключва... 125 първокласници пристъпиха... 4,5 тона отпадъци са събрани при... С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.