Намалява броят на подпомогнатите от БЧК нуждаещи се добруджанци

Расте членската маса на БЧК в Добричко

Размер на шрифта: a | a | a 20:13 24 февруари 2016
Изминалата 2015 година за Областният съвет на БЧК в Добрич бе сравнително спокойна в сравнение с предходната, когато милосърдната организация се включи изключително активно за справяне с последиците от катастрофалното наводнение през юни. Това е отбелязано в отчета за дейността на Червения кръст в Добрич, приет вчера на годишното отчетно събрание на местната структура на БЧК. И през миналата година обаче е имало домакинства и семейства, засегнати от природното бедствие, които все още са се възстановявали от случилото се. Те са били подпомогнати с дрехи, предмети за бита, храна и вода, получили са финансови средства и строителни материали.
Чувствително намаление в броя на подпомогнатите нуждаещи се добруджанци отчитат от БЧК през 2015 г. През 2013 г. е оказана помощ на 10 645 изпаднали в нужда жители на Добричка област. 6 478 са били подпомогнатите през 2014 г., а през миналата е оказана подкрепа на 1588 души. От тях 560 са деца, останалите – възрастни, в различна степен на социална уязвимост. 3 505 лв. са отпуснати като парични помощи на 47 души. Средствата са осигурени от фонд “Милосърдие”. Шест хуманитарни пратки са били получени в ОС на БЧК – Добрич през годината. Една от тях е била за възстановяване наличностите в склада за бедствени ситуации след наводнението – походни легла, одеала и чаршафи на стойност 3 986 лв.
Останалите пет пратки са съдържали легла, дрехи, обувки, спално бельо, аксесоари и др. на обща стойност 74 684 лв. На нуждаещи са раздадени вещи от първа необходимост и храни на стойност 25 749 лв.
БЧК изпълняваше и през 2015 година различни проекти, насочени към подпомагане на уязвими групи в обществото. Продължи реализацията на проект “Повишаване информираността на обществото за проблемите на възрастните хора”. 30 деца в неравностойно положение от ОУ “Христо Смирненски” получават в продължение на 90 учебни дни топъл обяд благодарение на БЧК. Младежкият червен кръст също активно работи по проекти. Полагат се усилия и за попълване на хранителната банка, предназначена за подпомагане с храни на възрастни хора с ниски доходи. БЧК е предоставила на бедни пенсионери продукти на стойност 3252 лв. През лятото на 2015 г. червенокръстката организация в Добрич за пръв път получи дарение от Швейцарския Червен кръст по проект “Два пъти Коледа”. Пратката бе на стойност 17 608 лв. и съдържаше детски играчки, хигиенни принадлежности, дрехи, предмети за бита, канцеларски материали и др. Дарението е разпределено на 800 нуждаещи се в общините Добрич, Добричка и Тервел. Продължава функционирането и на Център за обществена подкрепа за деца в неравностойно положение. Той предлага подкрепа и социални услуги за деца в риск.
През 2015 г. БЧК продължи да развива и водноспасителната дейност, като заложи на обучения и възпитание на плувната култура сред най-младите. Водноспасителен минимум са покрили 570 деца от училищата в Добричка област. 70 подрастващи са били включени в инициативата “приятели на водата”. Проведени са 7 курса за нови водни спасители, завършени успешно от 89 души. През активния туристически сезон БЧК организира водноспасителната дейност на 5 неохраняеми доскоро плажа – това са ивици, които са останали без концесионери, но пък са предпочитани от летовниците и посещавани през лятото. Двама съпрузи –чехи са били спасени от удавяне през август блогадарение на умелата намеса на водните спасители при силно вълнение от 3-4 бала, се посочва още в отчета на БЧК.
Активна дейност развиваше през изминалата година и Българският младежки червен кръст. В осемте клуба членуват 161 млади червенокръстци, а привлечените доброволци са 376. Младежите се включиха активно във всички инициативи на БЧК, като насочиха усилията си в здравната просвета и социалните дейности.
378 592 лв. са приходите от нестопанската дейност на БЧК – Добрич – средства по различни програми, от фонд “Милосърдие”, членска внос. От стопанска дейност са реализирани приходи в размер на 10 562 лв. Разходите за издръжка на стопанските дейности са се увеличили, но въпреки това е реализирана печалба от 44 203 лв., която покрива загубата от нестопанската дейност. Положителният финансов резултат на Областната организация на БЧК в Добрич за 2015 г. е 5 975 лв.
Увеличават се членовете на милосърдната организация в Добричко. През 2015 г. те са били 4762 души, или с 562 повече в сравнение с 2014 г. Регистрираните доброволци са 318. Расте интересът на младите хора към доброволчеството, сочи още отчетът на Областния съвет на БЧК – Добрич. ДТ
реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.