Над 12 000 са безработните в областта

Размер на шрифта: a | a | a 18:59 27 март 2014
Автор: ДТ
Равнището на безработица в Добричка област през февруари е 15.1% и бележи незначително увеличение с 0,1 пункта от предходния месец, съобщи вчера директорът на Бюрото по труда Васил Сивков. Регистрираните безработни в Добричка област са 12057. Те са с 68 повече в сравнение с януари, когато броят им е бил 11989.
В град Добрич броят на регистрираните безработни е 4315 при 4282 през януари. Равнището на безработица в града през февруари е 9,6% и запазва нивото си от предходния месец. В сравнение със същия период на миналата година равнището на безработица в областния център намалява с 0,6 пункта (10,2% за февруари 2013 г.).
29 са регистрираните безработни чежденци в Добричка област. 20 от тях са от Русия, 7 от Украйна и по един от Казахстнат и Узбекистан.
359 безработни в област Добрич са постъпили на работа през февруари, съобщи още Васил Сивков. На работа през втория месец на годината в региона са постъпили 359 безработни лица. На първичния пазар на труда реализация са намерили 351 безработни, което е с 12 повече спрямо предходния месец. С посредничеството на бюрата по труда от Добричка област са постъпили на работа 299 лица. По програми и насърчителни мерки за заетост устроените са 8. ДТ
През месеца в бюрата по труда от областта са заявени 362 работни места. На първичния пазар са обявени 343 работни места. Най-голям е делът на местата, обявени от частния сектор – 79.0% (271 работни места). Най-много от обявените работни места са от сферата на преработващата промишленост (69). Следват хотелиерство и ресторантьорство (67), търговията (52), строителството (41), селското стопанство (39). По програми за заетост са обявени 19 работни места. От тях 14 са по НП „От социални помощи към осигуряване на заетост”, 1 по НП „Асистенти на хора с увреждания” (личен асистент) и 4 по други програми за заетост.
Към момента в Бюрото по труда има обявени 142 работни места. От тях 17 са за лица с висше образование – 11 лекари, един начален учител, един магистър–фармацевт, един фелдшер, една медицинска сестра, един инженер–механик и един рехабилитатор. За лица със средно образование, трета квалификационна степен, има свободни четири места – технически ръководител, техник компютърни системи по чл.36/1 за младежи да 29 години, счетоводител и техник–строителство и архитектура. За лицата с работнически професии свободните позиции са 68 – основно в производството на обувки и на облекла – 31 работни места. Търсят се още - стругар, работник строителство, бояджия, дърводелец, автомеханик,шофьо, тракторист, мотокарист, бояджия, майстор на тестени изделия, кулокранист, работник автомивка и др. Стартира и обявяването на работни места в туристическия бранш. За курорта Златни пясъци вече са обявени 9 свободни позиции за рехабилитатор, фризьор, маникюрист; за Обзор местата са 5, за Приморско – 23. Свободните места за почасова работа са 7.
През 2014 г. ще се изпълняват 4 регионални програми за заетост на безработни лица в Добричка област - в общините Генерал Тошево, Шабла, Тервел и Балчик. Ще бъдат разкрити 20 работни места за срок до 6 месеца. Дейностите, които ще се изпълняват са опазване на обществения ред и общинската собственост (училища, детски градини), екологични дейности, подкрепа за развитието на туризма, археологически разкопки и поддържане на паметници на културата. Предвиденият финансов ресурс е в размер на 53 040 лв.
Одобрени са нови 211 работни места за област Добрич по Проект „Подкрепа за заетост” на ОП „Развитие на човешките ресурси”. Работните места са при работодатели от реалния сектор в общините Генерал Тошево, Каварна, Тервел, Балчик, Добрич и Добричка. Осигурената субсидирана заетост по проекта е за 6 месеца. До края на март ще бъдат сключени трудовите договори с одобрените от работодателите безработни лица.
11 европейски държави са предоставили данни за търсените от тях специалисти, посочи още Васил Сивков. В Австрия имат нужда от дърводелци, куфражисти, зидари, бояджии, заварчици, строители; Германия – обущари и медицински сестри; Дания – шофьори и селскостопански работници; Ирландия – транжори на телешко месо; Испания – преводач с английски и български език; Малта - дърводелци; Великобритания – болногледачки, медицински сестри, санитари, монтажисти на стоманени конструкции; Словакия - зъболекари; Франция – лекари; Холандия – системни администратори; Чехия – шивачки-бродерия.


реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.