Кметът на Крушари върна решението за новите заплати на съветниците

Размер на шрифта: a | a | a 18:56 13 февруари 2014
Автор: ДТ
Кметът на Община Карушари Добри Стефанов върна за ново разглеждане в Общинския съвет приетото от съветниците решение за определяне на месечното им възнаграждение. В мотивите на кмета се посочва, че приетото решение, с което се определя  индивидуално  възнаграждение в размер на 40% от средната брутна заплата в общинска администрация е незаконосъобразно. Според Добри Стефанов то е в противоречие с изготвения и внесен в местния парламент сборен бюджет на Община Крушари за 2014 г. Годишно издръжката на Общинския съвет надвишава възможностите на Общината, тъй като изплащането на тези възнаграждения зависи от постъпленията в дейност „Местни приходи”.
Длъжността „общински съветник” съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/ е изборна, като във всички свои действия той следва да се ръководи от интересите на гражданите и да работи за тяхното благополучие. Увеличението на месечното възнаграждение не е продиктувано от правата, нито от задълженията му, регламентирани в ЗМСМА, още по-малко са свързани с благополучието на населението в Общината. Това е една правна възможност, а не задължение за всеки Общински съвет, като законодателят е оставил на неговата морална преценка определяне размера на възнаграждението, коментират от Община Крушари.
Атакува се и целесъобразността на взетото решение, тъй като в тази икономически несигурна обстановка, когато на преден план трябва да бъде оцеляването на Общината, нелогично е да се иска увеличение на възнаграждението, чийто годишен размер за всички общински съветници заедно, е съпоставим  с размера, който Общината отделя за капиталови разходи за пътища. 
    


реклама
реклама
реклама
Трансгранична платформа за... Фестивал показва... Асфалтираха основни пътни... Празничен първи учебен ден в... Шабла посрещна гости от... Каварна се включва в... Калиграфията подпомага... Удари първият звънец в oбщина... Тенорът Георги Чолаков гостува... С песни от мюзикъли приключва... 125 първокласници пристъпиха... 4,5 тона отпадъци са събрани при... С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.