Изложба във Варна припомня Освобождението на Добруджа преди 100 години

Размер на шрифта: a | a | a 17:55 05 юли 2018
Автор: ДТ
Фото-документалната изложба "Освобождението на Добруджа по време на Първата световна война 1916-1917" е подредена в зала "Концертна" на Военноморски клуб-Варна. Експозицията бе подредена в началото на седмицата и до момента интересът към нея е значителен, съобщи Живко Костадинов – началник сектор „Военни клубове“. След Варна, експозицията ще гостува в Шумен, Русе и Свищов. В изложбата е представена и една от емблематичните снимки от този период – на генерал Иван Колев с неговия кон Пирин. Един от посетителите е донесъл снимка от добруджанския фронт на дядото на легендарния треньор по вдигане на тежести Иван Абаджиев, който е воювал заедно с неговия дядо“, разказа Живко Костадинов. На подредените 21 пана могат да се видят фотоси, стихове, картини, схеми на боеве, пощенски картички, вестници, ордени, паметници. Част от експонатите са от фондовете на Регионалните музеи в Добрич, Силистра и Тутракан. Показаните паметници са предимно в пределите на Румъния и голяма част от тях вече са разрушени. Всеки от обектите на паната е придружен с подробно обяснение. Експозицията проследява различни етапи от събитията през 1916 г. и 1917 г., като акцентът е поставен върху Освобождението на Добруджа и военните действия, водени на Добруджанския фронт от Трета българска армия.  Интересен акцент в изложбата са броеве на бюлетин „Военни известия“, който е излизал всяка седмица като кореспонденция от фронта, списвал се е от мястото на военните действия и е давал информация на хората каква е съдбата на техните близки, които се сражават.
Експозицията представя и автентични оръжия от времето на Първата световна война, предоставени от варненския военноисторически клуб “Миноносец Дръзки”. 
Изложбата е изработена по проект на историците Радослав Симеонов /доскорошен уредник на Военното гробище в Добрич/ и Петър Бойчев – директор на Историческия музей в Тутракан. 
 Освен на 100-годишнината от Първата световна война, изложбата е посветена и на 140-ата година от създаването на българската армия. Следващата изложба, с която ще бъде почете 140-ата година от създаването на българската армия ще е посветена на българските офицери , които участват в македоно-одринското опълчение и в последствие в Първата световна война. 

реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.